Belföld

Átengedte a Kúria az LMP kezdeményezését, jöhet a népszavazás a kiemelt beruházásokról

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 19:34

Korábban a Nemzeti Választási Bizottság még elutasította a kezdeményezést, most a Kúria felülírta őket.

Augusztusban még elutasította a Nemzeti Választási Bizottság az LMP népszavazási kezdeményezését a kiemelt beruházásokról, ám most a Kúria úgy döntött, hogy mégis átengedi azt, közölte a Facebookon Ungár Péter.

A párt arról akart népszavazást kiírni, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt.

Ungár úgy fogalmazott: „a jogi útvesztők még nem értek véget, de ma jó eséllyel mondhatjuk azt, hogy az LMP elérte, hogy valóban a magyar emberek dönthetnek majd arról, hogy épüljön-e akkumulátorgyár a kertjük végébe vagy ne. Sőt, ez a népszavazás még ennél is többről szól: ezen a népszavazáson a magyar emberek azt mondhatnák ki, hogy helyezzék hatályon kívül a kiemelt beruházási törvényt. Ez a jogszabály valójában a törvénytelenség törvénye, amivel a kormány bármikor átnyúlhat az önkormányzatok és a helyi lakosság feje felett, mellőzhet minden szakmai és társadalmi egyeztetést, és gyakorlatilag bárhova bármit építhet”.

Szerinte az igazi munka még csak most kezdődik: „még át kell préselnünk magunkat a jogi útvesztők néhány akadályán, össze kell gyűjteni az aláírásokat, és persze meg kell győzni az embereket, hogy menjenek el szavazni. Ellenzéki és kormánypárti szavazókat egyaránt, mert azt kell megmutatni, hogy ebben a kérdésben a Fidesz kisebbségben van az országban”.

Az LMP népszavazási kálváriájáról korábban az RTL Híradó is beszámolt:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#lmp#ungár péter#kiemelt beruházás#népszavazás#akkumulátorgyár#kúria

Címlapról ajánljuk