Belföld

DK-s politikusoknak bérli a legdrágább irodákat az országgyűlés

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 6:26

Sokan a helyi pártirodák biztosítására használják a jelenleg több mint 1 millió forintos keretük nagy részét. 

Országszerte több mint száz irodát bérelnek közpénzből a parlamenti képviselők, ám így is csak keretük töredékét használják fel – írta a Blikk.

A lap kimutatása szerint havonta 25 milliót, éves szinten 300 millió forintot emészt fel, hogy az országgyűlés tagjainak a fővárosban és vidéken is legyenek bázisaik. 

A legdrágább irodákat egytől egyig a Demokratikus Koalíció képviselői bérlik: Gyurcsány Ferencnek, Vadai Ágnesnek, Sebián-Petrovszki Lászlónak és Oláh Lajosnak fejenként 850 ezer forintért bérel ingatlant az Országgyűlés Hivatala – ezek mindegyike a párt Teréz körúti központjában található. 

Sok képviselő egyszerre több irodát is bérel az ország különböző pontjain. Természetesen az nem életszerű, hogy rendszeresen elutaznak ezekre a helyekre, a háttérben inkább az áll, hogy valójában a helyi pártirodák biztosítására használják a jelenleg több mint 1 millió forintos keretük nagy részét. 

A legnagyobb irodát a KDNP-s Móring József Attila választotta, aki Somogy megyei választókerületében 362 négyzetméteren tevékenykedhet. A Mi Hazánk-elnök Toroczkai László pedig 115 ezer forintért bérel egy alig 29 négyzetméteres irodát az ásotthalmi polgármesteri hivatalban, amelyet 2022-ig ő maga vezetett.

Szembetűnő ugyanakkor, hogy jóval kevesebb irodabérleti szerződése van a parlamentnek, mint a korábbi években. Ennek oka, hogy – valamilyen rejtélyes oknál fogva – a Fidesz-frakció tagjai tavaly év végén összehangoltan felmondták az összes irodabérleti szerződésüket. Ez a pénz nem feltétlenül száll vissza az államkaszsába, az összegről ugyanis lemondhatnak a frakció javára.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#iroda#bérlés#országgyűlés#költség#képviselők

Címlapról ajánljuk