Gazdaság

Csődvédelmet kért a nemrég még egekbe magasztalt startup

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 6:38

A csúcson a cég 47 milliárd dollárt ért, mára szinte értéktelen.

Csődvédelmet kért a a WeWork, számolt be róla a CNN cikke. A csőd bejelentése megdöbbentő bukás ahhoz képest, hogy a WeWork milyen lendülettel indult, az irodák megosztásával, bérbeadásával és értékesítésével foglalkozó vállalatot a SoftBank is támogatta, értéke 47 milliárd dollár volt a csúcson. Ez 16 ezer milliárd forint, ennyi pénzt költ Magyarország fél év alatt mindenre. 

A WeWork részvényei csak 2023-ban nagyjából 98%-ot zuhantak. Májusban bejelentették, hogy a vezetés összetételét megváltoztatják, melynek során távozott a vállalat elnök-vezérigazgatója, Sandeep Mathrani, akitől az elmúlt években azt várták, hogy megmenti a céget a csődeljárástól. A cég vezetését David Tolley, a WeWork igazgatótanácsának tagja vette át.

Eközben augusztusban a vállalat azt közölte, hogy „lényeges kétségei vannak” afelől, hogy a következő évben is folytatni tudják az üzleti tevékenységüket, mivel a veszteségek és az adósság folyamatosan nő.

A cég kálváriája akkor kezdődött, amikor 2019-ben kitalálták, hogy tőzsdére mennek, de az átvilágításkor kiderült, hogy nem stimmelnek a számaik. Ráadásul a WeWorkot mindenki technológiai vállalatként könyvelte el, noha valójában csak egy irodák rövidtávú bérbeadásával foglalkozó cég volt. 

Nyitókép: Justin Sullivan / Getty Images

#Gazdaság#wework#csőd#iroda#vállalkozás

Címlapról ajánljuk