Belföld

Hat hektár erdőt vágnának ki Szegeden egy egyházi iskola miatt, pedig van a városban üresen álló épület

rtl.hurtl.hu

2023. október 26. 8:53

A körgát mellett fekvő zöld sáv az egyik utolsó, amely Szeged szélén erdőként egybefüggő, viszonylag nagyobb területen maradt meg.

A kormány hat hektár erdőt ajándékoz a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott egy új, saját egyházi iskolát építsen. A terület eddig állami tulajdonban állt, és közvetlenül a katolikus egyházmegye sportcentruma mellett fekszik, írta meg a Telex.

Erről az ingatlanátadásról, és a tervezett munkálatokról Szeged önkormányzata semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, csak a Magyar Közlönyből értesült róla

– ezt válaszolta a Telex kérdésére Mihálik Edvin, Szeged környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó, Zöld Város Programért felelős tanácsnoka, aki szerint a Magyar Közlönyben megjelent határozatok arra utalnak, hogy a teljes területen kivághatják a fákat. 

Mihálik szerint a körgát mellett fekvő zöld sáv az egyik utolsó, amely Szeged szélén erdőként egybefüggő, viszonylag nagyobb területen maradt meg. Mivel az önkormányzat eddig is kereste a helyet és a lehetőségeket a fásításra, Mihálik úgy véli: a városban sehol sem lehet másik olyan földterületet találni, amelynek beültetésével pótolni lehetne a 6 hektáros erdőt. A szegedi önkormányzat tavaly februárban döntött új véderdők telepítésének hároméves programjáról, amivel a városi levegő minőségét akarják javítani.

Mihálik Edvin szerint érthetetlen, miért kell erdőirtással, egy közművek nélküli területen iskolát építeni, és miért nem meglévő épületben alakítják ki az új egyházi oktatási intézményt, ami sokkal olcsóbb lenne, és nem járna természeti értékek rombolásával. Sőt van 

a városban üresen álló iskolaépület is, amit kisebb befektetéssel fel lehetne újítani. 

A HVG 2020-as cikkének összesítése szerint a Szeged-Csanádi Egyházmegye addig legkevesebb 70 milliárd forint értékű vagyonra tett szert – nem csak Szegeden –, aminek nagy részét az államtól kapta ajándékba különféle ingatlanokkal, illetve beruházások révén.

Ha bilincsben viszik el, akkor sem írja alá a megállapodást az iskola és óvoda átadásáról az egyházzal – írta a Facebookon Békésszentandrás polgármestere, miután a Szeged-Csanádi Egyházmegye a törvény alapján bejelentette igényét a helyi, önkormányzati tulajdonú iskolára és óvodára. A polgármester azt mondta a Híradónak: a bilincset átvitt értelemben értette, de a strasbourgi bíróságig elmegy, hogy megvédje az önkormányzati vagyont:


Nyitókép: Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke beszédet mond a Nemzeti Művelődési Intézet új, a magyar kormány 3,18 milliárd forintos beruházásával létesített székházának avatásán a Bács-Kiskun megyei Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben 2020. október 3-án. – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

#Belföld#iskola#erdő#szeged#egyház

Címlapról ajánljuk