Belföld

Pintér Sándor megreformálja a mentőket: korlátozzák a kocsik sebességét

rtl.hurtl.hu

2023. október 25. 7:12

Reformok jönnek, Pintér Sándor belügyminiszter látogatása felgyorsította az eseményeket.

Pintér Sándor belügyminiszter szeptemberi látogatása után „frissítésékbe” kezdett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) menedzsmentje, írja a Népszava.

Az új intézkedések között szerepel, hogy a mentők sebességét korlátozzák. Október elejétől még súlyosan sérült beteget szállítva, szirénázva is legfeljebb 30 kilométer per órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

November elsejétől bevezetik a helyszíni videohívást is. A segítségre szorulóról, illetve a körülményekről videoközvetítést adhat a mentésben közreműködő.

Az eddig P1-P3 kategóriába sorolt hívások besorolását a jövőben P1 és P5 között osztályozhatják hívásfogadók. 

Míg a P1 és P2-be továbbra is a legsúlyosabb eseteket sorolják, megkülönböztető jelzéssel kell az autókat elindítani, még a P3-ban is kötelező a megkülönböztető jelzés alkalmazása, de egyedi mentésvezetői döntéssel ez felülírható. A P4-be sorolt esetekben telefonos segítségnyújtás történhet, és szükség esetén a mentéskapacitás függvényében küldenek autót, vagy a beteg ellátásába bevonják az alapellátó háziorvosokat. A P5-be soroltakhoz pedig mentőautó nem is lesz riasztható, írja a lap.

Nyitókép: Tömegbaleset mentési bemutatója az Országos Mentőszolgálat mentőnapján a budapesti Városligetben 2023. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#mentőszolgálat#mentők#pintér sándor

Címlapról ajánljuk