Belföld

„Egy év múlva, ha majd rendeződik nálunk a helyzet, visszajönnek” – sírva mondtak fel a tanárok Iványi Gábor iskolájában

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 7:02

Volt olyan is, aki eladta az autóját, hogy fedezze a költségeit.

A Telexnek nyilatkozott Tóth Éva a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese az elmúlt időszakban kialakult helyzetről, amely során a NAV tartozásokra hivatkozva vont el pénzt az említett intézményeket üzemeltető, Iványi Gábor lelkész egyházához tartozó Oltalom Karitatív Egyesülettől. A lap cikke szerint az adóhivatal a nyártól kezdve több mint félmilliárd forintot vont el az egyház intézményeitől, így az Oltalomtól is.

Az iskolában több tanár sem tudta tovább vállalni, hogy lényegében fizetés nélkül dolgozzanak: „a nyáron már a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói sem kapták meg a hó elején a teljes fizetésüket, a júniusi és a júliusi bérek késve érkeztek meg. Azután, ami augusztus 10-én és szeptember 10-én járt volna, abból szeptember közepéig egy fillért sem kaptak. Szeptember 15-én kezdtek csipogni a telefonok, hogy beérkezett az átutalás, de nem azt a teljes összeget kapták meg, ami a két hónapra járt volna” – mondta a Telexnek Tóth Éva.

Négy tanár mondott fel a hatvan fős tanári karból

Tóth Éva elmondása szerint a felmondott tanárok „megrendülten, sírva távoztak, és közölték, hogy egy év múlva, ha majd rendeződik nálunk a helyzet, visszajönnek.” Az igazgatóhelyettes szerint olyan kollégák mentek el, akiknek ingatag az anyagi helyzetük, például, aki a két gyermekét egyedül neveli, és már az autóját is el kellett adnia, annyira elfogyott a pénze.

Volt olyan is, akinek zárolta a bankja a számláját, mert a munkabére nem érkezett meg.

A pótlásukról elmondták, hogy megérezték a hiányukat, tekintve, hogy az iskola nem nagyméretű, az órarendet át kellett dolgozni és be kellett vonni napközis tanárokat is. Elmondásuk szerint azt viszont nem lehet tudni, hogy „a pénzügyi válság meddig húzódik el, hányan tartanak ki fizetés nélkül az iskolában, és hányan fognak távozni, ha nem javul a helyzet.”

Megjegyezték, hogy az iskolában sok nyugdíjas tanár tanít, ők valamivel jobban viselik a mostani a helyzetet, mert ők közben nyugdíjat is kapnak. Tóth szerint ugyanakkor „sokan az utolsó tartalékaikat élik föl, de mostanra már a megtakarításokat is alaposan lefaragta az infláció.” Az igazgatóhelyettes elárulta, hogy a szülők is próbálnak segíteni, még azok is, akik nem kifejezetten tehetősek.

Hozzák a kis 2-3 ezer forintjukat, és ide akarják adni, hogy jaj, csak ne szűnjön meg az iskola, mert akkor nem tudják, hogy mi lenne a gyerekükkel.

– mondta megrendülten Tóth Éva, aki azt is elmesélte, hogy volt olyan szülő, aki betelefonált, hogy ő lemond a dohányzásról, és azt a pénzt, amit eddig cigarettára költött, ezután az iskolának adja, mert tudja, hogy a gyereke máshol elvész.

A szülők aggodalma sajnos nem alaptalan – magyarázta a Telexnek az igazgatóhelyettes. Szegeden nincsen másik iskola, amely vállalná sajátos nevelési igényű, autizmussal, beilleszkedési-magatartási-tanulási nehézségekkel, rész-képességzavarokkal élő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek nevelését és oktatását. Éppen ezért folyamatos a túljelentkezés már az óvodába is, de helyhiány miatt nem tudnak mindenkit felvenni. Az idén, mint ahogyan tavaly is, az általános iskolában egy első osztályt indítottak.

Bezárás

Tóth Éva úgy tartja, hogy amennyiben az iskolát a pénzügyi gondok miatt be kellene zárni, az megrendítené az egész város oktatási rendszerét. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy az intézménybe járó, különleges nevelést igénylő diákok átkerülnének a város többi iskolájába, ahol valószínűleg nem tudna velük elég fejlesztő pedagógus a megfelelő szinten foglalkozni.

Sok gyereket éppen azért írattak be ebbe az alapítványi iskolába a szülei, mert máshol nincsenek működő fejlesztő programok

– mondta az iskola vezetője.

E kapcsán megjegyezte, hogy az iskola tanárai az elmúlt években a továbbképzéseken és a gyakorlatban is megtanulták, hogyan kell a sajátos nevelési igényű diákokkal eredményesen dolgozni. Azért is lenne gond, ha ezek a gyerekek átkerülnének más iskolákba, mert amennyiben ők nem sajátos nevelési igényű diákok közé kerülnek, akkor a többieknek nehéz lesz őket elviselni. Tóth szerint ez a helyzet mindenkinek rossz lenne, mert a többiek tanulását hátráltatná, amellett, hogy a gyermek sem fejlődne kellőképpen.

Iványi Gáborról és a NAV-elvonásokról korábban az RTL Híradója is készíetett anyagot:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#iványi gábor#iskola#szeged#wesley jános#óvoda

Címlapról ajánljuk