Belföld

Pintér Sándor államtitkára aljasozva ment neki Iványi Gábornak, aki szerinte veszélyezteti a rájuk bízottakat

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 18:38

Fülöp Attila szerint Iványi Gábor tud mit csinálni, nyílt levélben üzente meg neki, mi az. 

Öt napot kaptak Iványi Gáborék, hogy befizessék a tartozásukat, különben elzárják intézményeikben a villanyt és a gázt. Ezt az MVM Zrt. közölte a hajléktalanszállót, hajléktalan kórházat, hátrányos helyzetű gyerekek iskoláit működtető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjével.  

Az állami MVM egyébként a következő tíz évben az rtl.hu számításai szerint akár 34 millió eurót, vagyis mintegy 13 milliárd forintot is kifizethet szponzorációként a Ferencvárosi Torna Clubnak.

A villany és a gáz kikapcsolása végzetes lehet az összesen 63 intézményt: hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákat, óvodákat, hajléktalanszállót, hajléktalankórházat, és szociális intézményeket működtető szervezet számára.

A kórház, az óvoda bezárhatnak, a kórház nem tud működni – most ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni – kórházak nem veszik fel őket, hát tudjuk, hogy milyen állapotban van az egészségügy

– mondta Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke:


A MET intézményei összesen 680 millió forinttal tartoznak, ezt úgy halmozták fel, hogy 

az állam a bírósági döntések ellenére sem rendezte egyházi státuszukat, így nem kapják meg a normatív támogatás mellé járó kiegészítő támogatásokat.

Ráadásul az elmúlt 10 évben lassan összegyűltek az adó és közműtartozások is, és már az alkalmazottakat sem tudják rendesen fizetni.

Szerdán a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Fülöp Attila kétrészes nyílt levelet jelentetett meg az MTI-ben. Ebben idézi Iványi Gábor fenti mondatát, miszerint nem tud mit tenni, ki kell tennie az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat.

De tud mit csinálni. Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt

– írja az államtitkár az egyházi státusz kérdését kihagyva az érvelésből. 

„Miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy idáig jutott el a szervezet, hogy a saját dolgozóinak nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit? Ezek az alapvető kérdések” – fogalmaz Fülöp Attila, aki szerint visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. Majd részletezi egyebek mellett, hogy Iványiék Budapesten például csak a hajléktalanellátás 5 százalékát végzik, illetve hogy minden szociális szolgáltatást végzőnek törvényi kötelezettsége van a szolgáltatás esetleges megszüntetése előtt 3 vagy 6 hónappal a kormányhivatal felé jelzéssel élni. A MET ilyen hivatalos jelzéssel nem élt, teszi hozzá. 

Szerinte aki a szociális területen feladatteljesítést vállal állami finanszírozás mellett, példát is mutat kiállásával, tetteivel. 

Jelenleg Iványi Gábor tetteivel, kiállásával a rájuk bízottakat veszélyezteti, és saját, a MET munkavállalóival szemben felelőtlenül jár el

– fogalmaz Fülöp Attila. 

„Iványi Gábor ma reggel levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez, Vera Jourovához, hogy ismertesse a helyzetet. Őt támogatva én is a Bizottsághoz fordultam, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a Testvérközösség érdekében” – jelentette be néhány napja Donáth Anna, a Momentum politikusa Facebook-posztjában.


Erre a Miniszterelnökség reagált. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint  „túl azon, hogy nem igaz az állítás, miszerint a magyar állam nem állította vissza a MET egyházi státuszát, valótlan az is, hogy a Kormány anyagilag ellehetetlenítette a MET-et. Miként valótlan az is, hogy a magyar állam tartozik a MET-nek. Éppen ellenkezőleg, a MET hozzájut minden, jogállásához kapcsolódóan őt megillető állami forráshoz, azonban nem tett eleget az államháztartás felé fennálló befizetési kötelezettségeinek, így valójában a MET tartozik a magyar államnak, valamint – az alábbiakban kifejtettek szerint – saját munkavállalóinak.”

Fürjes Zoltán szerint adódik néhány kérdés az ügyben: 

mindenekelőtt, hogyan jutott oda a MET, hogy a 28,757 milliárd forint állami forrásbiztosítás ellenére foglalkoztatottjai után nem fizette be a járulékokat, ezzel becsapva a munkavállalóit, és megfosztva őket, de legalábbis veszélyeztetve egészségügyi és/vagy nyugellátásukat

Nyitókép: Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszél a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakónia napja elnevezésű rendezvényén a Deák téri evangélikus templomban 2023. szeptember 25-én. – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#iványi gábor#hajléktalan#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk