Belföld

Az elárverezett iskolaépület új tulajdonosa elmondta, mikor indulhat újra a tanítás

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 13:05

Megszólalt az elárverezett, végrehajtóval bezáratott iskola épületének új gazdája. A tulajdonos szerint ha rajtuk múlik, akkor „akár már másnap reggel kinyitják a kaput”.

„Amennyiben megegyezünk az épület bérléséről, akkor akár másnap reggel is kinyitjuk a kaput, és mehet tovább a tanítás” – mondta a Telexnek a Qualitas Gimnázium épületének jelenlegi tulajdonosa, amely iskolát kedden egy bírósági végrehajtó bezáratott.

Mint arról részletesen beszámoltunk, a diákok az osztálytermek ablakából nézték végig, ahogy kiürítik az iskolát, majd mindenkit kihívtak az udvarra, hogy elmondják, elárverezték fejük felett az épületet. Az esetről az RTL Híradónak az iskola igazgatója, Ott Ferenc elmondta, ezen a héten a diákok még online oktatásban részesülnek, jövő héttől normális tanrendben folytatódik a tanév.

Az ügyben csütörtökön Berki András bírósági végrehajtó is megszólalt, aki kedden tanítási időben, rendőri biztosítás mellett üríttette ki a soroksári Qualitas Gimnáziumot. A hvg.hu-nak azt mondta: végrehajtó irodája köteles volt lefolytatni az eljárást, hiszen kedden volt a határidő, amikor át kellett adni az árverési vevőnek az ingatlant.

Az igazgató szerint a végrehajtás törvénytelen, és szeretné visszaszerezni az épületet. Az iskola épületét megvásárló cég is nyilatkozott az RTL Híradójának, azt mondták: bérleti díj ellenében tovább használhatja az iskola az ingatlant.

A Telexnek azt mondta az új tulajdonos, hogy ők próbáltak kapcsolatba lépni az iskola vezetőjével, nekik nincs takargatnivalójuk az ügyben. A cég közölte: egy tízéves bírósági eljárás után a végrehajtók publikusan, bárki által elérhető felületén vették észre az ingatlanárverést, majd vették meg az épületet.

Az iskola épületének új gazdája állítja, még meg sem nézték magát az ingatlant, és különösebb tervük sem volt vele a kezdetektől. 

Megerősítették, hogy az épületet elárverezésére azért került sor, mert a tulajdonosa korábban nem fizette ki az építési vállalkozót. Az ügyben folytatott per véget ért, a bíróság az építési vállalkozónak adott igazat. Mint elmondták, az árverésen befolyt összeg kétharmada az alapítvány igazgatóját, Ott Ferencet illeti, egyharmada pedig az építési vállalkozó kármentesítésére menne el. 

Az új tulajdonos állítja, Ott Ferencnek bár sikerült elnapolnia az augusztus 29-ei kilakoltatást, számíthatott arra, hogy 15 nappal később sor kerül majd rá.

Mi dönthettünk volna úgy, hogy teljesen kiürített ingatlan kérünk. Azt mondtuk, hogy amíg nem tisztázódik a helyzet, addig lepecsételt ajtók mögött ott tartjuk a tantermeket és a tananyagot, ha Ott úr úgy dönt, hogy neki fontos, hogy menjen tovább a tanítás

– mondta a lapnak a cég. 

Hozzátette, egyelőre nem tudják, mekkora bérleti díjat kérnének az épületért. A Belügyminisztérium korábban azt mondta, a fenntartónak „kutya kötelessége lett volna a tanulókat, a szülőket, a nevelőket, a gondviselőket, a pedagógusokat értesítenie”. Most a lapnak a következőt írták:

a Qualitas Gimnázium igazgatójának a tárca előtt a médiatartalom-szolgáltatók közléseiből ismert nyilatkozatai eltérő jogviszonyokat és eltérő joghelyzeteket mosnak össze nyilvánvalóan abból a célból, hogy saját felelősségét porlassza – a Belügyminisztérium köszöni, de ebből nem kér.

Nyitókép: RTL

 

#Belföld#elárverezett iskola#Qualitas gimnázium#tulajdonos

Címlapról ajánljuk