Belföld

Publicus: A magyarok többségét nem érdekli az atlétikai vb

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 18. 9:57

A magyarok szűk többsége, 53 százaléka nem tervezi nézni a budapesti atlétikai világbajnokság közvetítéseit, tízből ketten pedig azt sem tudják, hol rendezik idén a világ harmadik legrangosabb sporteseményét egy friss felmérés szerint. 

A magyarok többsége, 53 százaléka nem tervezi nézni a budapesti atlétikai világbajnokság közvetítéseit, tízből ketten pedig azt sem tudják, hol rendezik idén a világ harmadik legnagyobb sporteseményét – derül ki Publicus Intézet friss közvélemény-kutatásából.

A Népszava megbízásából júliusban készített, reprezentatív telefonos felmérés annak járt utána, mit gondolnak a magyarok az atlétikai vb-ről. A kutatás szerint a megtérülést pártállástól függően ítélik meg a magyarok: amíg a kormánypártiak 71 százaléka azt állította, megtérülhet a 300 milliárd forintos rendezési költség, addig az ellenzékiek 84 százaléka ezt esélytelennek gondolja. A felmérésből a következők derültek ki:

  • Tízből hét budapesti szerint kizárt, hogy a befektetett összeg megtérül.
  • A megkérdezettek hat százaléka rossz helyszínt nevezett meg, minden ötödik pedig azt sem tudta megmondani, hol rendezik idén az atlétikai vb-t.
  • A fideszesek 63, az ellenzéki szimpatizánsoknak pedig csupán 42 százaléka érdeklődik a sportesemény iránt.
  • Tízből kilenc válaszadó azt mondta, televízióban követi majd a vb-t, 4 százalékuk tervez kilátogatni a helyszínre.
  • A magyarok kétharmada örül annak, hogy Budapest rendezheti meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot (a kormánypárti szavazók 96 százaléka, az ellenzékiek 44 százaléka).
  • A válaszadók fele úgy látja, hogy a sportesemény jót tesz Magyarország megítélésének külföldön (a kormánnyal szimpatizálók 90, az ellenzéki szavazók 27 százaléka vélekedik így).
  • A fideszesek 92 százaléka örülne, ha a jövőben hazánk újabb nagyszabású sporteseményeknek adna otthont, 71 százalékuk szerint Magyarországnak meg kellene pályáznia valamelyik következő olimpia megrendezését. Tízből hat ellenzéki általánosságban szeretné, hogy Magyarország nagyobb sportesemények házigazdája legyen, de az olimpiát szinte minden ellenzéki (92 százalék) elutasítja.

Mint arról szerdán a Híradó is beszámolt, uniós pénzből fizetné ki a kormány Budapestnek az atlétikai stadionért cserébe ígért egészségügyi fejlesztéseket. Karácsony Gergely szerint a kormány 30 milliárdot nem fizetett ki a még 2019-ben megígért 50-ből, ebből kétmilliárdot talán még ebben a hónapban átutalnak a fővárosnak, hogy a már folyamatban lévő fejlesztések befejeződhessenek. A kormány azután lett nyitott a tárgyalásokra, hogy a főpolgármester kilátásba helyezte, nem fogadja el a Nemzetközi Atlétikai Szövetség meghívóját az atlétikai vb megnyitójára.


Nyitókép: A drónnal készült felvételen a Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 17-én, két nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt. Máthé Zoltán / MTI

 

#Belföld#atlétikai vb#budapest#Publicus Intézet#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk