Belföld

Navracsics Tibor: Nyáron már nem lesz tárgyalás az Erasmusról, a Bizottságtól függ minden

rtl.hurtl.hu

2023. július 18. 14:34

A miniszter szerint a Bizottság nem szabott „apokaliptikus” határidőt.

Nincs szükség rendkívüli parlamenti ülésre az Erasmus miatt, amelyről nyáron már nem is tárgyalnak többet, mondta Navracsics Tibor az ATV-nek. A miniszter szerint a kormány mindent teljesített, az Európai Bizottságtól függ, hogy az Erasmus-pénzek mikor érkeznek. Nemrég a Bizottság közölte, hogy konkrét törvénykezést várnak az Erasmusszal kapcsolatban, nem pedig ígéreteket.

Ha nem sikerül megegyezni az ösztöndíjprogramról, akár 4500 magyar alapítványi egyetemi hallgató is kimaradhat az Erasmus programból jövőre. A Tempus Közalapítvány akkor köti meg a támogatási szerződéseket a 2024 őszi félévében induló hallgatói csereprogramokról az alapítványi egyetemekkel, ha arra az Európai Bizottság idén november 23-ig engedélyt ad.

Ehhez a Bizottság szerint legkésőbb szeptember 1-ig alá kéne írni a szerződéseket. Navracsics most viszont arról beszélt: „nem tudok semmilyen apokaliptikus határidőről, amit az Európai Bizottság szabott volna”.

Hozzátette: „a magyar kormány mindent teljesített, amit kért a Bizottság, amiről Johannes Hahn költségvetési biztossal tárgyalt. A Bizottság részéről a tárgyalásokon normaszöveg-javaslatot kértek, nem a parlament által már megszavazott törvénymódosításokat”. Azt mondta:

Már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e és mikor az Erasmus-források, ez teljes egészében az ő felelősségük.

Korábban Ujvári Balázs EB-szóvivő arról beszélt: az EU csak egy elfogadott törvény alapján oldja majd fel az intézkedéseket, a jogszabály vizsgálatára egy hónapot ír elő a jogszabály. Ahhoz, hogy a diákok részt vehessenek a képzéseken már a következő félévben, ennek szeptember elsejéig meg kell történnie.

Szerinte nem a bizottságon, hanem Magyarországon múlik, hogy meghozzon egy ilyen törvényt. Azt mondta, hogy továbbra is az a cél, hogy július közepéig elvi egyezséget kössön Magyarország és a Bizottság a bevezetendő intézkedésekről.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: az utolsó pillanatokban van Magyarország, ha most nem módosítja a jogszabályokat, akkor 2024-től sem férhetnek hozzá az Erasmus-ösztöndíjakhoz az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatói és oktatói. Erről az Európai Bizottság szóvivője beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. Az országgyűlés őszig már nem tart rendes ülést, így a Válasz Online szerint kifuthat az időből a törvényhozás. Navracsics Tibor miniszter azt állítja, az Európai Bizottság húzza az időt.

Nyitókép: MTI / Vasvári Tamás

#Belföld#navracsics tibor#erasmus#európai bizottság#szeptember#tárgyalás

Címlapról ajánljuk