Belföld

Navracsics Tibor a gigahitel céljáról: „Azt akarjuk, hogy Magyarország ne egyoldalúan függjön az orosz gáztól”

Vorák AnitaVorák Anita

2023. május 9. 16:44

Az uniós biztost az RTL Híradó riportere az EU-tól érkező gigahitelről, valamint az uniós forrásokról szóló tárgyalásokról is kérdezte, de az is kiderült, hogy áll most az Erasmus ügye.

Korábban azt mondta a kormány, hogy nincs szükségünk az RFF hitelére.

Az már régen volt. Folyamatosan értékeltük a helyzetet a választások óta, illetve mióta ez a kormány megalakult. Mindvégig úgy gondoltuk, hogy majd a határidő érkeztekor értékeljük, hogy milyen a gazdasági helyzet, megéri-e, szükséges-e felvenni ezt a hitelt. Az Európai Bizottság azt kérte tőlünk és az összes tagállamtól, hogy március végéig jelezzük előzetesen hogy várhatóan igényt tartunk-e majd a hitelrészre. A munkamegosztás a kormányon belül úgy alakul, hogy Lantos Csaba felelős a hiteltárgyalások tartalmi részéért, a tárgyalások lebonyolításáért pedig én. 

Most alakítjuk a pozíciót, indulnak a tárgyalások, és a nyár végére fejezzük be őket.

Mire akarják költeni ezt a pénzt?

Lantos Csaba kijelölése is már árulkodó  ebből a szempontból. Alapvetően energetikai projektekre szeretnénk költeni a hitelt, olyan nagy projektekre, amelyek lehetővé teszik az energiaellátás diverzifikálását. Azt akarjuk, hogy Magyarország ne egyoldalúan függjön az orosz gáztól, hanem lehetőség szerint jobban ki tudjuk használni a lehetőségeket. Ezen kívül pedig az infrastruktúra korszerűsítését célzó projektekre is fog jutni a pénzből.

Mikor kapjuk meg ezt a pénzt? Az utalásnak feltétele az, hogy megállapodjanak a többi uniós forrásról?

Még nem állapodtunk meg, a tárgyalások egyelőre zajlanak. Meglátjuk.

A jogállamisági feltételességi eljárás minden európai uniós pénzre vonatkozik, hiszen az Európai Unió pénzügyi érdekeit hivatott védeni. Én abban bízom, hogy már a finisben vagyunk. 

A múlt héten elfogadott törvénycsomag az előzetes brüsszeli értékelések szerint megfelelően kezeli az ő aggályaikat, de nyilván még meg kell születniük a végrehajtási rendeleteknek. Én abban bízom, hogy mire le tudjuk zárni a tárgyalásokat a hitelfelvétellel kapcsolatban, addigra tisztázódik már ez a körülmény is, és nem lesz akadálya az uniós pénzek utalásának.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke korábban arról beszélt, hogy nem lesz részletfizetés.

Alapvetően részletekben folyósítják a pénzt, tehát mindenképpen így fogjuk őket megkapni. Én hagyományosan az optimistább áramlatához tartozom a magyar politikának: abban bízom, hogy a most megtett lépések pozitív értékelést kapnak majd, és a nyár folyamán megérkeznek az első európai uniós részletek.

A rossz hírem az, hogy részletekben fizet az Európai Unió, eddig is részletekben fizetett. Egyfajta utófinanszírozás van: tehát mi elküldjük a számlákat a már elvégzett projektekről és programokról, és ezeket az Európai Unió megtéríti. Ilyen értelemben már a magyar költségvetés előfinanszírozott projekteket, hiszen a területi operatív program pluszon vagy a GINOP+-on belül már számos felhívás jelent meg, nyertesek is vannak, zajlanak a projektek. 

Én abban bízom, hogy továbbra is tudjuk folytatni a jó együttműködést az Európai Bizottsággal, és nem lesz akadálya a folyamatos finanszírozásnak.

Hogy áll az Erasmus-program ügye?

Nincsenek újabb feltételek. Úgy fogalmaznék, hogy az eredeti feltételek egyes részeinek a pontosítsa zajlik. Például az Európai Bizottság ígérte már többször, hogy a hivatali összeférhetetlenséggel kapcsolatos kérdéseknél pontosan megmondja – miközben a politikai pozíciók viszonylag világosnak tűnnek –, hogy hol látnak ők összeférhetetlenségi problémát a közigazgatáson belüli pozícióknál. Várjuk még, hogy ezt elküldjék, mert ennek megfelelően fogunk majd változásokat végrehajtani. Én abban bízom, hogy az elkövetkező két-három hétben újra tudunk tárgyalni politikai szinten is. Technikai szinten gyakorlatilag folyamatos az egyeztetés, és én azt szeretném, hogy június végéig meg is szülessen a megállapodás.

Maria Gabriel biztos asszonnyal – aki az oktatásért és egyéb területekért is felel – abban állapodtunk meg, hogy június végéig ráérünk megállapodni, hogy addig nyugodtan folyhatnak a tárgyalások, ugyanis most nem a most következő időszak ösztöndíjainak vagy Erasmus-programjainak a finanszírozásáról van szó, hamem 2024 második félévéről. Tehát ilyen értelemben van még egy év lauf, hogy a finanszírozási szerződéseket ki tudjuk tárgyalni és alá tudjuk írni.

#Belföld#navracsics tibor#interjú#erasmus#hitel#eu#helyreállítási alap#ma#Videó

Címlapról ajánljuk