Belföld

Európai Bizottság: Világos, hogy Magyarország nem válaszolta meg az aggodalmakat az Erasmus-ügyben

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 19:31

Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Magyarország elégtelen intézkedései miatt elhúzódhatnak a tárgyalások az Erasmus-ügyben.

„Világosan elmondtuk, mi jelenthet megoldást. Elmondtuk, mit várunk, kik lehetnek a kuratóriumokban. Korlátozást kértünk a kinevezések hosszát illetően, és átmeneti időszakot is kértünk a kurátorokat illetően. Folytatódik az eszmecsere. Világos, hogy Magyarország még nem válaszolta meg az aggodalmakat, ezért további megbeszélésekre van szükség” – mondta az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján Ujvári Balázs bizottsági szóvivő.

Arról is beszélt, hogy a „nagyon intenzív tárgyalások” az Erasmus+ ügyében még nem vezettek eredményre. Korábban is beszámoltunk arról, hogy az EB szerint veszélyt jelent az uniós források elköltésére az, hogy az alapítványosított egyetemek kuratóriumaiban több kormányzati politikus is ül, ezért zárták ki az így működő magyar egyetemeket az Erasmus+ és a Horizon Europe programokból.

A Euronews cikke szerint Ujvári elmondta, hogy az EU csak egy elfogadott törvény alapján oldja majd fel az intézkedéseket, a jogszabály vizsgálatára egy hónapot ír elő a jogszabály. Ahhoz, hogy a diákok részt vehessenek a képzéseken már a következő félévben, ennek szeptember elsejéig meg kell történnie.

Szerinte nem a bizottságon, hanem Magyarországon múlik, hogy meghozzon egy ilyen törvényt. Azt mondta, hogy továbbra is az a cél, hogy július közepéig elvi egyezséget kössön Magyarország és a Bizottság a bevezetendő intézkedésekről.

Nyitókép: Európai Bizottság

#Belföld#erasmus#tárgyalás#törvény#európai bizottság#alapítvány#kuratórium

Címlapról ajánljuk