Belföld

Erasmus-ügy: a modellváltó egyetemek diákjai szinte biztosan kimaradnak az ösztöndíjból

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 12:36

Brüsszelben is arra számítanak, hogy nem születik időben megállapodás az Erasmusról, és érvényben marad a szankció. A modellváltó egyetemek diákjai így kimaradnának Erasmus-ösztöndíjak következő köréből, illetve továbbra sem kaphatnak európai kutatási támogatásokat az érintett intézmények. 

Szinte esélytelen, hogy a modellváltó egyetemek diákjai részesülhessenek az Erasmus-ösztöndíjból szeptembertől – értesült brüsszeli forrásaitól a Válasz Online.

A lap emlékeztet: a magyar kormánynak új törvényt kell hoznia az alapítványi egyetemek kurátorairól, és ha ez sikerül, akkor utána egy hónapja lesz az Európai Bizottságnak a törvény elemzésére. Ha megfelelőnek tartják a biztosok, akkor javasolják majd a Tanácsnak, hogy oldja fel a szankciót, amely magyar diákok ezreit rekeszti ki az Erasmus ösztöndíjakból.

Ahhoz, hogy a diákok részt vehessenek a képzéseken már a következő félévben, szeptember elsejéig a fentebb vázolt folyamatot végig kellene vinni. Mint arról beszámoltunk, szerdán már Ujvári Balázs bizottsági szóvivő is arról beszélt, hogy a „nagyon intenzív tárgyalások” az Erasmus+ ügyében még nem vezettek eredményre. A lapnak több brüsszeli forrás is megerősítette:

a Bizottságnál arra számítanak, hogy a szankció érvényben marad az Erasmusnál.

A jelen állás szerint szeptemberig nem ülésezik a magyar parlament, de még ha össze is hívnának egy ülést és rohamtempóban fogadnák el a kért törvényt, akkor is a Bizottság jóindulatán múlna a döntés. Így jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy

az érintett egyetemek kimaradnak az Erasmus-ösztöndíjak következő köréből, illetve továbbra sem kaphatnak európai kutatási támogatásokat.

Mit kifogásolt a Bizottság?

Mint ismert, az EU decemberben 21 magyar egyetemnél függesztette fel az Erasmus+ csereprogramot és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramot. A döntés értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat a két programból azok a hazai felsőoktatási intézmények, amelyeket közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) tart fent.

Az EU azt kifogásolta, hogy a vagyonkezelő alapítványok nem biztosítják az uniós források átlátható kezelését, csorbítják a tudományos szabadságot és autonómiát, valamint összeférhetetlennek tartották azt is, hogy a kuratóriumi tagok közt politikusok ülnek. A diákok külföldi tanulása így bizonytalanná vált, hiszen az érintett modellváltó egyetemek nem szerződhetnek újra a programokra.

Nyitókép: Navracsics Tibor sajtótájékoztatót tart a bizottság brüsszeli székházában 2017. november 30-án abból az alkalomból, hogy 30 évvel korábban indult meg az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja, az Erasmus. MTI / EPA / Stephanie Lecocq

 

#Belföld#erasmus#ösztöndíj#alapítványi egyetemek#európai bizottság

Címlapról ajánljuk