EUEurópa

Ursula von der Leyen: Ha Magyarország ma akarna csatlakozni, ugyanúgy megvizsgálnánk, hogy megfelel-e

rtl.hurtl.hu

2024. április 27. 10:53

Sikertörténetnek nevezte Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a 2004-es bővítést, amikor Magyarország is EU-tag lett.

„Ha Magyarország ma nyújtaná be a csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, ugyanúgy megvizsgálnánk, mint a többi országot, hogy megfelel-e a tagsági feltételeknek, például a jogállamisággal és a korrupció megszüntetésével összefüggő elvárásoknak” – fejtette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke brüsszeli újságírók szűk csoportjának, köztük a Népszava tudósítójának adott interjújában. 

A politikus abból az alkalomból nyilatkozott, hogy tíz közép- és kelet-európai ország, valamint Ciprus és Málta húsz éve, 2004. május elsején csatlakozott az Európai Unióhoz.

A bizottsági elnök szerint a 2004-es bővítés „egy csodálatos sikertörténet”, amelynek előnyeit főként a polgárok érezhetik, akik szabadon utazhatnak, tanulhatnak és dolgozhatnak az EU területén.  A tízek csatlakozása nagyobb súlyt és jelentőséget adott az Európai Uniónak.

„Megváltozott a látásmódunk is, sokat okultunk abból a keserű tapasztalatból, amit ezek az országok szereztek a Szovjetunióról. Sokat tanítottak nekünk a Kreml és Putyin elnök viselkedéséről, és ez fokozta az éberségünket” – fejtette ki Von der Leyen.

Ha a mai Magyarországról beszélünk, akkor nem feledkezhetünk meg róla, hogy az elmúlt két évben ez az ország óriási ajándékot adott az EU-nak és az emberiségnek Karikó Katalin személyében. Ez olyasmi, amit nagyon meg kell becsülnünk

– emelte ki  az Európai Bizottság elnöke.

Határozott nemmel válaszolt  Ursula von der Leyen arra a kérdésre, hogy a demokratikus intézményrendszerük gyengeségeivel, korrupcióval küzdő országoknak nem jött-e korán a 2004-es csatlakozás, írja a Népszava. A bizottsági elnök elmondta: ma már nem lát olyan megosztottságot, mint akár néhány évvel ezelőtt, ami kedvező fejlemény. 

Május elsején lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, de az Orbán-kormány nem tervez ünnepséget tartani ebből az alkalomból. Két hónappal később már a fél évig tartó magyar EU-elnökség kezdődik. Budapest ugyanakkor megünnepli a jubileumot.

Nyitókép: Orbán Viktor fogadja Ursula von der Leyent 2022. május 9-én Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Európa#ursula von der leyen#csatlakozás#uniós csatlakozás#évforduló#európai unió#európai bizottság

Címlapról ajánljuk