Kultúra

Fesztivállal ünnepli Budapest a 20 éves EU-csatlakozást

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 12:02

Ingyen látogatható fesztivállal ünnepli meg Budapest Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulóját 2024. májusában. A főváros ígérete szerint a Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit. Újra szabad lesz a Szabadság híd és ingyenes koncerten lehet meghallgatni az elmúlt 20 év legnagyobb magyar slágereit.

Május első hetében rendezi meg a Budapest Brand Zrt. a Hello Európa Fesztivált, ahol számos ikonikus budapesti helyszín ad otthont a programoknak. A Szabadság hidat megnyitják a gyalogos forgalom előtt, piknik hangulat, utcazenészek, DJ-k, jóga és tánc-workshopok várják az érdekődőket.

A Bartók Béla Boulevard és az idén 10 éves Eleven Tavasz koncepció során kortárs képzőművészek közösen alkotnak, és töltik meg az utcákat, tereket és kirakatokat az installációikkal. A Városháza díszudvarán látványos fényinstalláció lesz látható a Light Art Museum Budapest jóvoltából, a Szent Gellért és az Egyetem téren utcazenészek és DJ-k szórakoztatják a közönséget, a Fővám téri Vásárcsarnok homlokzatán pedig egy erre az alkalomra készült különleges vetítést tartanak az esti órákban. A Cinema Mystica fényművészeti show-ja kelti életre a Ferenciek tere elfeledett aluljáróját, a Móricz Zsigmond körtéren pedig LUGO graffiti installációja lesz látható.

20 év, 20 sláger koncert

Május elsején igazi nosztalgiakoncerttel várja a közönséget a Városháza pop-up parkban a 20 év, 20 sláger koncert, ahol az elmúlt két évtized 20 kedvenc slágerét adják elő a hazai zenei élet énekesei. A koncerten olyan hazai sztárok lépnek fel, mint Bocskor Bíborka, Freddie, a Hősök, Kállay-Saunders, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel, Wolf Kati, Csorba Lóci, Szebényi Dániel, Szepesi Mátyás, Tanka Balázs és Varga Miklós, akik az elmúlt két évtized mindenki által ismert dalait adják elő. A koncert részeként elhangzik Beethoven Örömódája is egy 40 fős kórus előadásában.

Majális - Tavaszünnep Budapest belvárosában

Május 1. és 5. között majálist rendeznek a Városháza parkban, ahol egész napos ingyenes programokkal érkezik a tavasz. A programok között lesznek családi és gyerekműsorok, mesekoncertek, táncelőadások, szabadtéri játékok, újrahasznosított játszótér, körhinta, kézműves foglalkozások, arcfestés, csillámtetoválás, érzékenyítő programok, gasztronómia és szakszervezetek tere. Olyan, a gyerekek körében kedvelt fellépőkkel is lehet találkozni, mint Varró Dániel és Molnár György, a Veronaki zenekar és az Eszter-Lánc mesezenekar. Május elsején egyéves évfordulóját ünnepli a fővárosi online kedvezménykártya, az Énbudapestem applikáció, aminek a regisztrált felhasználói 10% kedvezménnyel vásárolhatnak egy-egy alkalommal a kitelepült ízműves standoknál.

Bővebb információ és részletes programok a Helló Európa! weboldalán találhatóak.

#Kultúra#európai unió#Európa#magyarország#budapest#helló európa#fesztivál#majális#koncert

Címlapról ajánljuk