Belföld

Az uniós átlag alig kétharmadát költi daganatos betegekre Magyarország

rtl.hurtl.hu

2023. február 15. 9:21

Az uniós átlag 69 százalékát költi Magyarország a daganatos betegekre. Nincs elég onkológus, radiológus, nincs rendben a hospice-ellátás sem. 

Az uniós átlag 69 százalékát költi Magyarország a daganatos betegekre – ez derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített rákbetegekkel kapcsolatos Magyarországról készült országjelentéséből, amelyet a Napi.hu mutatott be.

Eszerint Magyarországon a daganatos betegségekkel kapcsolatos összes költést 2018-ban 1372 millió euróra becsülték. Az egészségügyi kassza a daganatos betegekre személyenként 226 eurót költött, míg az uniós országokban betegenként ez az összeg elérte a 326 eurót is. A kiadások felét, csaknem 618 millió eurót a daganatos betegek ellátására fordították, a rákgyógyszerekkel kapcsolatos kiadások pedig ennek csaknem kétharmadát tették ki, ami az uniós átlag kétszeresét jelenti.


A jelentés szerint a magyar egészségügyben tapasztalható humánerőforrás hiány miatt a daganatos betegek ellátásában is jelentős területi egyenlőtlenségek vannak.

A regionális és megyei központokban hiány van onkológusból, radiológusból, az OECD szerint csak az Országos Onkológiai Intézet rendelkezik elegendő számú szakemberrel.

Az OECD kiemelte azt is, hogy a hospice-ellátáshoz a rászoruló magyar betegeknek csak egyharmada jut hozzá, ráadásul csak rövid ideig átlagosan kevesebb, mint egy hónapig.

Magyarországon a rákos megbetegedések gyakorisága és mortalitása (halálozási arányszám) is az uniós átlagot meghaladja. 2019–ben százezer főre 328 halálozás jutott, míg az uniós átlag 247 eset volt. Ezzel az adattal az OECD ábrája szerint is Magyarország a legrosszabb helyen végzett az EU-ban:


Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Belföld#oecd#daganatos megbetegedés#egészségügy

Címlapról ajánljuk