Gazdaság

OECD: Nagyobbat zuhant a magyar reálbér, mint a hivatalos magyar adatok szerint

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 14:33

A Magyar Nemzeti Bank vissza is szólt az OECD-nek, hogy rosszul számolt.

Az OECD nemrég közzétette a legfrissebb foglalkoztatási prognózisát, amely alapján a magyar reálbérek 15,6 százalékkal csökkentek 2023 első negyedévében.

A hvg.hu vette észre, hogy az MNB egyik elemzője a Világgazdaság blogján reagált az ügyre, és azt írta,

ez a szám több szempontból is torzított.

„Az OECD által publikált 15,6 százalékos magyar reálbércsökkenés három okból kifolyólag torzított, a KSH hivatalos adatait és módszertanát követve a hazai reálbérek mérséklődése mindössze feleakkora volt. Az OECD nem a KSH adataiból indul ki, ami már önmagában a bérdinamika különbségéhez vezet” – írja az elemző, aki szerint az OECD továbbá eltérő, leegyszerűsítő módszertannal számolja a reálbéreket a nominális bérekből. Mindezek mellett a 2022 februárjában kifizetett hathavi fegyverpénz hatását sem szűri ki a bázisból.

Az elemző hozzáteszi, hogy a 2022 februárjában a rendvédelmi dolgozóknak egyszerre kifizetett hathavi összeg jelentősen megemelte a bérdinamikát, aminek bázishatása 2023. februárban jelentkezett. A KSH hivatalosan is közli a fegyverpénz hatásától szűrt bérdinamikát, így az elemző szerint

a nominális bérindex 10,8 százalék helyett 16,1, míg a reálbérek nem 11,6, hanem 7,4 százalékkal mérséklődtek 2023 első negyedévében.

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#oecd#magyar reálbér#reálbér#magyar nemzeti bank#infláció#fizetések

Címlapról ajánljuk