Gazdaság

Magyarországon veheti el a legtöbb ember munkáját a technológiai forradalom az unióban

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 19:56

Magyarországon fenyegeti a legtöbb munkahelyet az automatizáció egész Európában, az állások 36,4 százaléka lehet veszélyben az OECD friss kiadványa szerint. 

Magyarországon veszélyezteti az automatizáció a legtöbb munkahelyet egész Európában – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataiból, amit a Reuters ismertetett.

A párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet kedden közölte, hogy az OECD-országokban működő munkahelyek több mint negyedénél olyan készségekre támaszkodnak, amelyek könnyen automatizálhatók a közelgő mesterségesintelligencia-forradalomban, és a munkavállalók attól tartanak, hogy elveszíthetik állásukat a mesterséges intelligencia (MI) miatt.

A szervezet új foglalkoztatási kiadványából – 2023 Employment Outlook – az is kiderül, hogy a vizsgált országokban átlagosan munkahelyek 27 százalékát veszélyezteti az automatizálódás kockázata, ez a folyamat pedig különösen a kelet-európai országokat fenyegeti.

Magyarországon fenyegeti a legtöbb munkahelyet az automatizáció egész Európában, az állások 36,4 százaléka lehet veszélyben.

Az OECD kiadványa szerint Szlovákiában (35,7 százalék) és Csehországban (35,2 százalék) is hasonlóan rosszak a kilátások, a legjobb helyzet pedig Luxemburgban van, ahol a munkahelyek mindössze szűk 18 százalékát fenyegetik az új technológiák.

A szervezet tavalyi felmérése szerint egyébként ötből három munkavállaló attól tart, hogy a következő 10 évben elveszítheti állását a mesterséges intelligencia miatt. Ráadásul úgy, hogy ezt a felmérést még a generatív mesterséges intelligencia, például a ChatGPT megjelenése és elterjedése előtt végezték.

Persze kicsit árnyalja a képet, hogy azok a munkavállalók, akik már igénybe veszik az MI-segítségét, kevésbé tartják veszélyesnek vagy unalmasnak munkájukat. Mathias Cormann, a szervezet főtitkára szerint a politikai lépéseken múlik, hogy a jövőben áldás vagy átok lesz az MI a munkaerőpiacon.

Az OECD ugyanakkor hangsúlyozza: eddig kevés bizonyíték van arra, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése jelentős hatást gyakorolna a munkahelyekre, ám ez amiatt lehet, hogy a forradalom még csak a „kezdeti” szakaszában van.

Nyitókép: Getty Images

 

#Gazdaság#oecd#adatok#mesterséges intelligencia#munkahelyek

Címlapról ajánljuk