Tudomány-Tech

Áttörés jöhet az agydaganat gyógyításában

rtl.hurtl.hu

2024. május 2. 14:39

A tudósok kifejlesztettek egy mRNS alapú vakcinát a létező leghalálosabb agydaganat ellen, a klinikai vizsgálatok eredményei ígéretesek.

A glioblastoma az egyik legagresszívabb, leghalálosabb formája az agydaganatnak: ez a ráktípus az összes agydaganat több mint a felét teszi ki. A rák ezen fajtája nem reagál jól a hagyományos kezelésekre, a gyógyszerek nehézkesen jutnak el a tumorhoz, még kemoterápiával és sugárkezeléssel is rosszak a betegek kilátásai. 

Ez igaz a műtétekre is, mert hiába ismerik a tumor pozícióját az agyban, szinte lehetetlen eltávolítani az összes rákos szövetet. Floridai tudósok viszont nemrég kifejlesztettek egy mRNS rák elleni vakcinát, amelynek első klinikai vizsgálatai nagyon ígéretes eredmények hoztak. Ezek a vakcinák felvértezik az immunrendszert, hogy felismerje és megtámadhatja a rákot, hatékonyabb kezelést kínálva az agydaganatos betegeknek.

A kutatók a The Conversation című lapban számoltak be eredményeikről, amelyeket a Cell tudományos folyóiratban publikálták. A nemrégiben végzett klinikai vizsgálatban négy olyan glioblasztómás betegnek adták be a vakcinát, akiknél a korábbi kezelések nem váltak be, és visszatért a rák. Az alanyoknál jelentősnek mondható eredmények születtek:

valamennyi beteg több hónappal tovább élt, mint a kór ezen előrehaladott stádiumában várható lenne.

A glioblastoma egyik ismérve, hogy az érintettek ritkán élik túl a kezeléseket fél évvel. Ezzel az új vakcinával az egyik beteg nyolc, egy másik kilenc hónapig kitartott, egy harmadik beteg további kilenc hónapig élt visszaeső glioblastoma rákkal. Alig néhány órával a vakcinák beadása után a kutatók észlelték, hogy a kísérleti alanyok szervezete gyilkos fehérvérsejteket toborzott a tumorhoz. A korai immunválasz rövid távú mellékhatásokkal is járt, mint például hányinger, enyhe láz és hidegrázás, amelyek a következő egy-két nap során lassan elmúltak – számol be az áttörésről a Science Alert.

Az ígéretes eredmények egy korábbi kísérletre épülnek, amelyben a vakcinát 10 agydaganatban szenvedő kutyán tesztelték. Jelenleg az ilyen végstádiumban szenvedő, és más kezelésben nem részesülő kutyák átlagos túlélési ideje 35 nap, a beoltott állatok körében ez a szám korábban csaknem négyszeresére, 139 napra ugrott.

A glioblastoma azért is ilyen halálos, mert az immunsejtek elpusztulnak, amint a tumor mikrokörnyezetébe érnek. A vakcina viszont a tumorból vett minta felhasználásával átprogramozza a rákot, megtanítva az immunsejteknek, hogyan játszák ezt ki. A floridai tudósok most azt próbálják meghatározni, hogy milyen gyakran és milyen dózisban kell beadni a vakcinát az optimális eredmény és biztonság érdekében, és milyen kombinált, komplex kezelések működnek majd a legjobban mellette.

A kutatók megjegyzik, az mRNS-vakcinákat bármilyen rákos megbetegedés kezelésére ki lehet fejleszteni, beleértve a gyermekkori agydaganatokat is. Az agydaganat a gyerekek körében a rák okozta halálozások vezető oka, ezért a tudósók remélik, hogy az év végéig várhatóan agydaganatban szenvedő gyermekeket is kezelhetnek majd. Reményeik szerint 

idővel több agydaganatos gyermek fog kigyógyulni a rákból az mRNS alapú oltásoknak hála hála.

Ajánló: Nem múló fejfájás: okozhatja agydaganat?

Robbanásszerű változás jöhet a rák gyógyításában, Karikó Katalinnak is köszönhetően

10 év múlva robbanásszerű változás jöhet a rák gyógyításában – ez a Nobel-díjas Karikó Katalin és kollégája felfedezésének, az mRNS alapú vakcinának köszönhető. Erről Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem professzora beszélt az RTL Híradónak nemrég. Az Egyesült Királyságban már embereken tesztelik az mRNS alapú kísérleti rákellenes vakcinát. Egyelőre bőrrákos embereken tesztelik az eljárást, eddig sikeresen. A kutatók szerint áttörés várható a tüdő-, húgyhólyag- és veserák gyógyításában is.

Az mRNS technikáknak köszönhetően több, jelenleg gyógyszerrel nem kezelhető ritka betegségekre is lesznek nemsokára gyógymódok. Tíz év múlva már közel leszünk ahhoz, hogy azonosítható legyen egy betegség genetikai oka, és relatív egyszerűséggel gyógyítható váljon. A covidjárvány miatt annyira felgyorsultak a kutatások, hogy 15 évnyi fejlődés zajlott le a területen egy-másfél év alatt. A rák mellett autoimmun, és szív- és érrendszeri betegségek is gyógyítható válnak nemsokára az mRNS oltásoknak köszönhetően.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#rák#daganatos megbetegedés#rákos megbetegedés#mRNS vakcina#karikó katalin#oltás#rákellenes#vakcina

Címlapról ajánljuk