Belföld

A Jobbikból kilépő politikus barátnője kapta meg Szolnokon a párttól elvett posztokat

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 11:04

A fideszes támogatásnak köszönhetően.

A Jobbikból kilépett szolnoki önkormányzati képviselő megszavazta a város DK-s alpolgármesterének leváltását, majd – a fideszes támogatásnak köszönhetően – saját barátnője kapta a Jobbiktól elvett önkormányzati posztokat, írta meg a 24.hu.

A szolnoki ellenzék az országgyűlési választás előtt még ünnepélyesen deklarálta, hogy április 3-a után is együtt akarnak működni. A Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik helyi politikusai szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a 2024-es önkormányzati választásig közös fellépést terveznek. A lap szerint ehhez képest a szolnoki önkormányzatban néhány hét alatt leamortizálták magukat a korábban többségben lévő ellenzéki pártok. 

A választás előtti deklarációt aláírta Galló György Péter jobbikos képviselő is, akit emiatt a Jobbik vissza is hívott minden tisztségéből. Galló a parlamenti választás után két nappal bejelentette kilépését a Jobbikból. Képviselői mandátumáról nem mondott le, függetlenként tagja maradt a testületnek. A 24.hu kérdésére Galló azt mondta, a konfliktusnak voltak előzményei, ő többször jelezte az országos vezetőségnek: nem tartja elfogadhatónak, hogy a helyi Jobbik-elnök, Szotyori-Lázár Zoltán ügyvédbojtárja tölt be egy helyet a Szolnok TV felügyelőbizottságában.

Galló az önkormányzat április végén megtartott közgyűlésén csatlakozott az ellenzéki oldal szakadárjaihoz a 24.hu szerint. Az eredetileg momentumos Bóka Éva (korábban Szekeres Éva), aki az ülés előtt tette közzé, hogy kilép a Szolnoki Többség–XXI. Század nevű frakcióból, és az ellenzéket két éve otthagyó Ligeti József független képviselő együtt kezdeményezte Miskolczi László városüzemeltetésért felelős DK-s alpolgármester leváltását. A felmentést az előerjesztők mellett nyolc Fidesz-KDNP-s képviselő és Galló György Péter szavazta meg.

Ez nem sima fideszes leszámolás volt, hanem egy nagyon komplex történet, amelynek most én lettem az áldozata

– mondta a 24.hu-nak Miskolczi László. A volt alpolgármester nagyobb egyezkedést sejt az eltávolítása hátterében, amelyhez „Bókát és Ligetit csak eszközként használták”, de az, hogy Galló is hozzájuk csapódott, meglepetés volt a számára.

Bóka Éva a közgyűlés után azt mondta az újságíróknak, hogy a Momentum képviselőjeként tette meg az előterjesztést, de a Momentum szolnoki szervezete ezt rögtön cáfolta, szerintük a képviselőnő már „közel egy éve nem pártoló és pláne nem rendes tagja a Momentum szervezetének”.

A közgyűlésen Szalay Ferenc fideszes polgármester előterjesztésére elvették a Galló kilépése után egyedüli jobbikos Szotyori-Lázár Zoltán mandátumát a Jogi, Rendészeti és Ellenőrző Bizottságban, és helyére Galló barátnőjét ültették. A 24.hu úgy tudja, hogy 

szintén a barátnő kapta meg a Szolnok TV felügyelőbizottságában azt a helyet, amelyet korábban a Jobbik delegáltja töltött be.

Galló György Péter a lap kérdésére nem cáfolta, hogy barátnője, Bali Diána kapta meg mindkét, addig a Jobbikot illető posztot. Szerinte „a hölgy iskolai végzettsége és szakmai háttere révén teljes mértékben megfelel a posztokhoz szükséges követelményeknek”.


Nyitókép: Galló György Péter / Facebook

 

#Belföld#szolnok#jobbik#dk

Címlapról ajánljuk