Belföld

Egységes ellenzék: Orbán az uniós átlagnál sokkal kevesebbet költ nyugdíjra

rtl.hurtl.hu

2022. január 2. 15:09

Az ellenzék visszatérne a svájci indexáláshoz és megtartaná a 13. havi nyugdíjat is – hangzott el a közös sajtótájékoztatón.

A DK képviselőjelöltje, Szakács László szerint a svájci indexálás eltörlésével csaknem 1,2 millió forintot vett el minden egyes időstől Orbán Viktor kormánya. Az egységes ellenzék – a választások előtti osztogatás helyett – egy kiszámítható, hosszú távú, három pilléren nyugvó nyugdíjbiztosítási és -számítási rendszer megalkotását ígéri – tette hozzá. 

Szakács László közölte, átláthatóvá fogják tenni a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásokat, ahol mindenki láthatja a keresetét és a levont járulékokat. Megtartanák a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét, a 13. havi nyugdíjat, valamint igazságot tesznek a rokkantnyugdíjak ügyében – jelentette ki.

Az MSZP-s Korózs Lajos az inflációkövető nyugdíjszámítást tragédiának tartja. Azt mondta, az „évszázad átverése”, amit Orbán Viktor az elmúlt 12 évben alkalmazott, mert szerinte ebben a rendszerben a szegény még szegényebb, a gazdag pedig még gazdagabb lesz. Az ellenzék egy társadalombiztosítás-alapú nyugdíjrendszert szeretne létrehozni – mondta a politikus. 

Azt tervezik, hogy az minimálnyugdíj elérje a nettó minimálbér ötven százalékát, illetve szeretnék elérni a töredékévek beszámítását is, egyúttal egy nyugdíjfelzárkóztatási programot is el kívánnak indítani, amelyet az új kormány első és legfontosabb lépésének nevezett Korózs Lajos.

 

Nyitókép: MSZP Facebook-oldala

#Belföld#egységes ellenzék#mszp#dk#nyugdíj#korózs lajos#szakács árpád#fidesz#orbán viktor#svájci indexálás

Címlapról ajánljuk