Baleset-bűnügy

Illegális madárbarát: kakadukat, papagájokat és nandukat gyűjtött tanyáján egy gyulai férfi

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 4. 11:20

Természetkárosítás miatt kell felelnie annak az 54 éves gyulai férfinek, akinél több mint félszáz illegálisan tartott védett madarat – kakadukat, papagájokat és nandukat – találtak. A kutatás során az akcióban résztvevők 86 különböző fajtájú kutyát is találtak a tanyán. A nyomozást most fejezték be vele szemben, közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

A rendőrség még 2021 nyarán kezdett el nyomozni természetkárosítás miatt, miután megtudták, hogy egy gyulai tanya tulajdonosa engedély nélkül tart védett madarakat. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya kezdett vizsgálódni.

A KR NNI környezeti bűnözés elleni nyomozói, valamint az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztály, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Szegedi Vadaspark munkatársai házkutatást tartottak a gyulai tanyán, ahol mintegy száz madarat találtak. Ezek összértéke hozzávetőlegesen 20 millió forint volt.

Illegális madárbarát: kakadukat, papagájokat és nandukat gyűjtött tanyáján egy gyulai férfi
nanduk a gyulai tanáyn – Fotó: KR NNI / police.hu 

Az ellenőrzés során kiderült, hogy 54 madár esetében a férfi nem rendelkezett a tartásukhoz szükséges engedélyekkel. Ezek között volt 5 kakadu, 32 papagáj, 12 kifejlett nandu és 5 nandufióka. Utóbbiakra egy keltető dobozban találtak rá a rendőrök.

A mintegy tízmillió forint összértékű engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak. Így például – az akár 6-700 000 forintot érő – jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, mely a sárgaszárnyú ara papagáj és a zöldszárnyú ara papagáj keresztezésével jött létre.


A megszállott gyűjtő többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat. Egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki.

Az engedély nélkül tartott 54 madarat a Békés Vármegyei Kormányhivatal elkobozta, és később a Szegedi Vadaspark állatmentő központjába szállíttatta.

A kutatás során az akcióban résztvevők 86 különböző fajtájú kutyát, köztük rengeteg kölyökkutyát, is találtak a tanyán – a jelek szerint a férfi kutyák szaporításával is foglalkozott. A kutyák 24 kennelben voltak összezárva, felüknek nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkeztek. Az állatok tartásának körülményeit külön eljárás keretében vizsgálja a KR NNI a Nébih-hel és a Békés Vármegyei Kormányhivatallal közösen.

Illegális madárbarát: kakadukat, papagájokat és nandukat gyűjtött tanyáján egy gyulai férfi
Kölyökkutyák egy kennelben – Fotó: KR NNI / police.hu 

Az 54 éves H. Zsoltot a KR NNI munkatársai a védett madarak tartásával kapcsolatban természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozás befejeztével az iratokat a napokban küldték meg a Gyulai Járási Ügyészségnek vádemelési javaslattal.

Nyitókép: KR NNI / police.hu   

#Baleset-bűnügy#bűnügy#illegális állattartás#gyula#egzotikus állat#engedély nélkül

Címlapról ajánljuk