Baleset-bűnügy

Radics Peti elmondta, hogyan törtek rá a NAV fegyveresei: Alsógatyában fetrengtem a kanapén, aztán egy hangra lettem figyelmes

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 12. 9:58

Az MTVA megbízásából a 2016-os Süsü a sárkányos videója miatt. Radics Peti szerint elképzelhető, hogy valaki csak szívatni akarja.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Radics Peti YouTube-sztár humorista lakásához nemrég fegyveres NAV-ellenőrök szálltak ki és tartottak házkutatást. Mint kiderült, egy 2016-os szinkronparódia, a Süsü, az alkoholista sárkány című videó miatt tartottak ellenőrzést a videós influenszernél

Az eljárás okáról így számolt be egy május 9-én közzétett Facebook-posztban: „Meg kellett volna semmisítenem a nyers eredeti videófájlokat, csak hát mivel egy 2016-os videóról beszélünk, az eredeti anyag már valahol az éterben tartózkodik malackával. Mi a tanulság? Ne csinálj Süsü a sárkány-paródiát, mert később fegyveres erők hatolhatnak be hozzád!"

Arról is írt, hogy a videót a méltányos felhasználás kategóriájába tartozónak tartja, azonban a jelek szerint a Süsü-felvételek jogtulajdonosa, az MTVA nem osztotta ezt az álláspontot. (Az MTVA jogi osztálya egyébként a napokban töröltetett a Fortepanról pár archív fotót hasonló indokból.)


Az rtl.hu korábban megkereste az MTVA-t és a NAV-ot is, részletes tájékoztatást kérve a feljelentésről, illetve az akcióról, de egyelőre nem kaptunk visszajelzést. Radics Peti viszont egy új Youtube-videóban számolt be részletesen a házkutatásról. A laza élménybeszámolót azzal kezdte, hogy

éppen az ébredés utáni rutinomat toltam, tehát alsógatyában fetrengtem a kanapén, aztán egy csak egy hangra lettem figyelmes

– ez a hang az ablakánál álló egyenruhás volt, aki határozott Jó napot köszönéssel tesztelte, hogy van-e otthon valaki.

„Stukker is van, kemény, kicsit zavarba jöttem, alsógatyában olyan komolytalannak éreztem magam, ezért jeleztem, hogy felvennék egy nadrágot és máris megyek. Na most a pulzusom az egekbe, ameddig a gatyámat vettem fel, azon gondolkodtam, vajon mit követhettem el? Kicsit megcsúsztam a múlt havi Vodafon számlával. Persze beismerem, de hát mondom ezért ekkora ügyet csinálni. Tisztességes adófizető vagyok, dolgozom, küldöm a gyerektartást” – tépelődött Radics, hogy miért állíthattak be hozzá a hatóság emberei.

Férfiasan bevallom, hogy azért beszartam. Kiszállt a nav, azért az valami. Azon kezdtem agyalni, hogy lehet, hogy felültettek valami miatt. Tudod, akárki, bármi miatt. Ahány rajongó annyi ellenség.

Radics kinyitotta a kaput: 

Zavaromban gondoltam kezet fogok az alakulat egy tagjával, de hát ő illedelmesen elutasította. Mondom magamban, jól van, akkor ez most nem az a társaság, akik autogramért jöttek.

Radicsot az egyik NAV-os nyomozó arról tájékoztatta, hogy házkutatási parancsuk van.

Átfutott a fejemen, mi lehet, amit találnak a házban. Kábítószer, mindenféle drog? Aztán beugrott, hogy hát nem drogozom.

A nyomozó elmondta, hogy egy szerzői jogi probléma miatt szálltak ki, és átadta Radicsnak az erről szóló dokumentumokat, amikben le volt írva, hogy pontosan milyen interneten elérhető felvételek jogszerűtlen, engedély nélküli felhasználása és tárolása miatt van szükség az eljárásra.

Radics mindvégig közreműködő magatartást tanúsított, „kényszerítő eszköz alkalmazására nem került sor”.

És akkor én feltettem a kérdést, amit szerintem nagyon sokan feltettek volna a helyemben: most komolyan a Süsü a sárkány miatt van ez az egész?

Erre a nyomozó megszólalt, hogy „hát igen, át kell kutatnunk az elektronikai eszközeit, hogy fellelhető-e a videó eredeti nyers fájlja, majd azt meg kell semmisíteni”.

Ezután kicsit vidámabb hangulatban együtt átnézték Radics informatikai eszközeit, de persze nem találták a 7 évvel ezelőtt készült videóhoz letöltött fájlokat, mivel azóta többször is lecserélte már számítógépeit a youtuber.

Ezután elkezdtem beszélgetni velük és feltettem a következő kérdést, hogy az MTVA tényleg szükségét érezte ennek az akciónak, vagy valaki csak szívatni akar? (...) Hogy egy 1 perc 18 másodperces videó miatt az MTVA rám küldte a NAV fegyveres erőit, ahelyett, hogy a youtube felé jelzett volna, hogy távolítsák el a tartalmat.

Radics ezzel kapcsolatban felidézte, hogy 2018-2019 körül még máshogy ment ez:

volt egy levelezésem már az MTV val, ahol szépen megkértek, hogy az Indul a bakterház és a Maradj talpon paródiákat távolítsam el. Hát én megtettem, pedig ezeket a videókat nagyon kedveltem én is, illetve a közönség is. És erre mi történik? A Süsü a sárkány miatt rám küldik a fegyveres erőket. Bocsánat, de mi a ****? Biztos hogy ez így rendben van? Ez a normális eljárás Magyarországon?

– értetlenkedett Radics, megjegyezve, hogy a kérdéses videó még mindig elérhető a YouTube-on, de hozzá fegyveresek szálltak ki, hogy videórészleteket keressenek a gépén.


Radics végezetül kitért azokra a konteókra, amik szerint mindez üzenet volt a korábban kormánykritikus videókat is készítő influenszernek.

Nem vagyok benne biztos, hogy én kockázatot jelentenék az államnak

– mondta ezzel kapcsolatban, kételkedve abban, hogy a kormány műve lenne az akció. „Igazából az a valószínűbb, hogy az MTVA-nál valaki engem nem kedvel. Ez is meglehet. Figyelj tesó, gyere, igyunk meg egy sört, béküljünk ki.”

Radics konklúziója az, hogy minimum furcsa, hogy egy rövid videórészlet miatt az MTVA mozgósította NAV-ot fegyveres házkutatásra.

Mi volt az értelme? Sittre akartok küldeni a Süsü, a sárkány miatt? (...) Ha a megfélemlítés volt a lényeg, hát nem jött össze, inkább a közröhej tárgyává sikerült válni ezzel az egész szarsággal. (...) Egy Süsü, a sárkány ennyire ki tudja húzni a gyufát? Vajon mi lehet a teteje? (...) Ez itt Magyarország, kettőezer-huszonhárom. Azért, ha rejtélyes okokból kifolyólag eltűnnék, meghalnék, mondjuk öngyilkos lettem huszonnyolc késszúrással a hátamban, azért hát gyanakodjatok.

#Baleset-bűnügy#bűnügy#házkutatás#radics peti#süsü a sárkány#nav#mtva#szerzői jog

Címlapról ajánljuk