Baleset-bűnügy

Már csütörtökön elítélhetik a Schadl-ügy több vádlottját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 4. 10:09

Ők azok, akik már a büntetőper előkészítő szakaszában beismerték bűnösségüket, és Schadl György ellen vallottak.

A Fővárosi Törvényszéken csütörtökön zárul a Schadl-Völner-ügyben indult büntetőper előkészítő tárgyalása, írja a 24.hu. A volt igazságügyi államtitkár és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke ellen súlyos korrupciós vádakkal indult szövevényes ügynek 22 vádlottja van, közülük tíz esetében a mai bírósági előkészítő ülésen ítélet is születhet.

Ők azok a vádlottak – köztük hat önálló bírósági végrehajtó – akik már a korábbi előkészítő ülések valamelyikén beismerték bűnösségüket, így esetükben gyorsított eljárásban születhet ítélet.

A tisztségéről csak pár nappal ezelőtt lemondó Schadl György ellen a fő vád az, hogy a végrehajtói kar elnökeként szoros korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál igazságyügyi államtitkárral. A vád szerint Schadl legalább 83 millió forintot adott át Völnernek, aki cserébe politikai befolyását Schadl érdekei szerint gyakorolta. Schadl csaknem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner közbenjárására kinevezett végrehajtóktól, akik így is busás haszonnal dolgozhattak. Schadl letartóztatása előtti napon kétszer is járt a minisztériumban

A beismerő vallomást tett önálló bírósági végrehajtók gyakorlatilag Schadl ellen vallottak: a bíróság előtt elismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének. A hat végrehajtó ellen hivatali vesztegetés a vád, felfüggesztett börtönbüntetést, pénzbüntetést és foglalkozástól való eltiltást kaphatnak.

A két fő vádlott, Völner Pál és Schadl György, akikre 8 illetve 10 év börtönt kér az ügyészség, nem vesznek részt a csütörtöki tárgyaláson. Ők korábban mindketten tagadták bűnösségüket. Völner Pál ügyvédje indítványozta, hogy hallgassák meg tanúként Varga Judit minisztert, mert állítása szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy ő is egyeztetett végrehajtói kinevezésekről:


Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#bűnügy#korrupció#schadl györgy#völner pál#bírósági tárgyalás#schadl-völner ügy

Címlapról ajánljuk