Választás 2022

Nem kapnak fizetést a megválasztott momentumos képviselők és Hadházy Ákos

rtl.hurtl.hu

2022. április 9. 12:59

Nem mennek el ugyanis az új országgyűlés alakuló ülésére, így nem tudják letenni az esküt. 

Bojkottálni fogja a parlament alakuló ülését a Momentum Mozgalom, valamint a Zuglóban győztes Hadházy Ákos. Erről számolt be a Momentum Facebookra felöltött videójában. Fekete-Győr András arról beszélt, hogy ezen az ülésen fogják majd elmondani, hogy a választás tisztességes volt, amivel a politikus nem ért egyet. Azt mondta: Ez így ebben a formában nem igaz.

Ezen az ülésen mi nem fogunk részt venni

– tette egyértelművé a Momentum volt elnöke. Elmondása szerint a további lépésekről a következő napokban és hetekben adnak majd tájékoztatást.

Hadházy Ákos arról beszélt, reméli, hogy a többi párt is követi majd a példájukat. Azt is mondta, a Fidesszel is tárgyalnának, hogy adjanak garanciát arra, hogy az ellenzék elvégezheti a feladatát, vagyis a hatalom ellenőrzését.

Amíg nincsenek garanciák erre, addig nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában

– mondta Hadházy Ákos.

Azzal, hogy a képviselők nem mennek el az alkuló ülésre komoly anyagi áldozatot hoznak, ugyanis ez azzal jár, hogy nem kapnak majd fizetést. A jogszabály szerint ugyanis a képviselő tiszteletdíjra az eskütételétől a megbízatásának megszűnéséig jogosult. Az esküt viszont az alakuló ülésen rakják le, ha ide nem mennek el a momentumos politikusok, valamint Hadházy Ákos, akkor 

az esküjüket sem tudják letenni, és emiatt fizetést sem kapnak. 

Ami nem kevés pénz, az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosa.

Az átlagos havi bruttó bér tavaly 438 814 forint volt. A képviselők tiszteletdíja a törvény szerint tehát 1 316 442 forint. Ezt a pénzt azonban megkapják abban a pillanatban, hogy leteszik az esküt, amit az alakulóülés után is megtehetnek.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#momentum mozgalom#hadházy ákos#parlament#frakció#alakuló ülés#fizetés#eskü#ma

Címlapról ajánljuk