Tudomány-Tech

Ennek mindenki örülni fog, aki visszasírja a régi, szép idők fapados Google keresőjét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 21. 13:57

A Google szép csendben élesített egy funkciót, amivel ki lehet iktatni az ÖSSZES reklámot, szponzorált linket és AI-s szemetet a keresési találatok közül.

A Google fő produktuma, amivel a cég megalapozta hírnevét, kétségkívül a kereső. Aki az interneten valamit szeretne megtalálni, az a Google keresőjét használja, akár számítógépről, akár okostelefonról netezik. Az utóbbi 5-10-15 évben azonban a Google – nyilván üzleti megfontolásokból – jelentősen átalakította keresőjének találati oldalát, aminek köszönhetően 2024-re egy átlagos keresés eredménye javarészt reklámokból, szponzorált linkekből és kétes értékű, AI által generált összefoglalókból áll.

Emiatt rengetegen vannak, akik visszasírták a régi, „fapados” Google keresőt, amikor ha rákerestünk mondjuk arra, hogy „Britney Spears”, akkor az énekesnővel kapcsolatos honlapokat, híreket, cikkeket és egyéb releváns találatokat kínált tálcán a Google.

A Tedium.co most azt írja, hogy egy új opció publikálásával a Google gyakorlatilag visszahozta ezt a fajta letisztult, sallangmentes találati oldalt.

A Google kereősjének fejlesztői hivatalosan be is jelentették egy hete Twitteren, hogy elindítottak egy új szűrőt, a web-et. Azt írták, hogy ezzel a kép vagy videó szűréshez hasonlóan lehet csak szöveges alapú találatokra szűrni. Ami gyakorlatilag megegyezik a régi, jó Google alapvető funkciójával.


Az opciót kicsit azért eldugták, hogy ne lehessen olyan könnyen megszabadulni a reklámokkal teleaggatott találati oldaltól: a keresőmező alatti eszköztárban (Összes, Hírek, Képek, Videók, Térkép) az Egyebekre kattintva kell a Web-et kiválasztani, és már élvezhetjük is a web aranykorában megszokott tiszta és biztonságos keresési élményt. 

Mutatjuk, hol kell keresni a régi-új funkciót:

Ennek mindenki örülni fog, aki visszasírja a régi, szép idők fapados Google keresőjét
Az egyebek menüpontban kell keresni a Web gombot

És az eredmény:

Ennek mindenki örülni fog, aki visszasírja a régi, szép idők fapados Google keresőjét
Csak a releváns szöveges találatok


Haladóbb, a mélyebben megbújó beállítások és paraméterek közti matatástól sem visszariadó felhasználóknak pedig itt található segédlet ahhoz, hogyan állítsák be böngészőjüket úgy, hogy egyből a fenti találati oldalt hozza be kereséskor a Google.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Tudomány-Tech#infotech#google#kereső

Címlapról ajánljuk