Tudomány-Tech

Már a sasok is elkerülik Ukrajnát a harcok miatt

rtl.hurtl.hu

2024. május 20. 18:55

A fehéroroszországi költőhelykre tartó sasoknak komoly kitérőt kell tenniük, hogy elkerüljék a harcokat.

Az Ukrajnán átvonuló sasok megváltoztatták repülési útvonalukat, hogy elkerüljék a háború által érintett területeket – írja a Guardian egy kutatásra hivatkozva. A GPS-adatokból az is kiderült, a kerülők mellett a pihenőiket is csökkentették, vagy teljesen el is hagyták azokat, hogy elérjék a költőhelyeiket.

„Olyan ez, mintha maratont futnánk, de nem tartanánk vízszünetet. A célnál pedig valaki megkér, hogy fuss még 12-14 kilométert” – mondta Charlie Russell, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője. Volt olyan sas, ami 250 kilométerrel többet repült, hogy elkerülje a harcoktól sújtott területet. Enélkül is komoly távolságot kell megtenniük, a nőstények Görögországból, míg a hímek Kelet-Afrikából repülnek a fehérorosz költőhelyekre.

A tudósok aggódnak, hogy a kialakult helyzet késleltetheti a szaporodást, mivel a sasoknak hosszabb időre van szükségük a regenerálódáshoz, és befolyásolhatja a fiókák túlélési esélyeit is, mivel a tojások kikelésekor kevesebb zsákmány állhat rendelkezésre.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Tudomány-Tech#sas#ukrajna#orosz-ukrán háború#gps#adatok#vonulás#költés

Címlapról ajánljuk