Tudomány-Tech

Tényleg sosem áll le fülünk és orrunk növekedése? Itt a teljes igazság

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 13. 4:52

A kérdésre, hogy halálunkig nő-e a fülünk és orrunk, igazából nem is olyan egyszerű a válasz.

Ki ne hallotta volna már a születésnapi köszöntést, ami így szól?:

Isten éltessen sokáig, a füled érjen bokáig!

Lehet, hogy sokaknak meglepő, de a régi magyar szólás nem a kedélyes fülcimpahúzkodáshoz kapcsolódik elsősorban, hanem ahhoz a népi megfigyeléshez, hogy a kor előrehaladtával az ember füle egyre csak nő és nő, így ha valakinek hosszú életet szeretnénk, akkor legjobb, ha a fülének meghosszabbodását kívánjuk.

Ezzel összefüggésben fejtörőkben, rejtvényekben, kvízműsorokban gyakran előforduló kérdés, hogy mi az a két testrésze az embernek, ami élete során folyamatosan növekszik? A válasz pedig az, hogy a füle és az orra. És ha jobban belegondolunk, ez úgy általában igaznak is tűnik: ha magunk elé képzelünk egy aggastyánt, rendszerint nagy, karakteres érzékszerveket rajzol fantáziánk a fejére, míg egy kisbaba füle és orra kifejezetten apró.

Felvetődik a kérdés, hogy ez a két testrész növekedése valóban nem áll le, vagy mindannyian valamiféle közös érzékcsalódás áldozatai vagyunk? Nos, az iflscience.com a témába vágó kutatásokat összefoglaló cikke szerint nem csal a szemünk, az ember füle és orra tényleg élete végéig nő.

Egy 1995-ös tanulmány – aminek önmagáért beszélő címe: Miért van az öregembereknek nagy fülük? – arra jutott, hogy 30 éves korunkon túl sem áll le a fülünk növekedése: évente 0,22 milliméterrel nő a hossza. Egy 1997-es tanulmány hasonlót állít: a fül kerületét mérve úgy találták a kutatók, hogy az évente csaknem 2 milliméterrel nő, sőt, megmérve azt, a fül tulajdonosának életkorát is jól meg lehet becsülni. Egy 1999-ben publikált tanulmányukban olasz kutatók leírták, hogy több száz arcot digitalizáltak és elemeztek, és egyértelmű összefüggést találtak az életkor és a fül nagysága közt. Ráadásul azt is bebizonyították, hogy ez nemtől független: a nőkre ugyanúgy érvényes, mint férfiakra.

És mi a helyzet az orrunkkal?

Az orrméret meghatározása némileg bonyolultabb, mint a fül hosszát vagy kerületét lemérni, de ez nem tartotta vissza a kutatókat. Egy 2002-es kutatás 2500 közép-európai ember – a 0 és 97 év közötti korosztályból – orrméretét vetette össze, és a szerzők azt állapították meg, hogy az életkorral együtt jár az orr bizonyos dimenzióinak növekedése. A milánói egyetem 2011-es tanulmánya szerint nemcsak az orrnyereg hossza és az orrcsúcs arctól számított magassága, de az orr teljes felülete is egyre nő az életkorral. Azt is megállapították, hogy 65-80 éves korára az átlagember arcának felületéből 15 százalékkal többet foglal el az orra, mint 18-30 éves korában.

Mindez szép és jó, de...

A vonalzó tehát nem hazudik, az adatok azt mutatják, hogy orrunk, fülünk halálunkig egyre nagyobb lesz. Na de tényleg nőnek-e? Mármint biológiai értelemben? A válasz erre már inkább az, hogy: nem.

Egy átlagos ember körülbelül 20 éves korára nagyjából eléri végleges testmagasságát. A csontok nem szoktak tovább nőni ezen a ponton – és ez a fülekben és az orrban lévőkre is igaz. Az izmok, a bőr és a porcok azonban életünk végéig folyamatosan változnak, sérülések, súlygyarapodás vagy fogyás, öregedés, hormonális változások mind hatással vannak rájuk.

„Bár sokan panaszkodnak, hogy az orruk megnőtt az életkorral, ez nem így van” – magyarázta egy 2022-es blogbejegyzésben Ali Sajjadian, háromszoros okleveles plasztikai sebész, aki orrplasztikára – vagyis orrműtétekre – szakosodott. Ali Sajjadian szerint az orr bőre és szerkezete az életkorral veszít erejéből, aminek következtében az orr megnyúlik és lefelé ereszkedik. Az orr bőrén belüli mirigyek, különösen az orr hegyén, megnagyobbodhatnak, ami szélesebb, vaskosabb megjelenést kölcsönöz az orrnak. (Arról, hogy az orrban lévő porc nő-e, még vitatkoznak a szakértők.)

És ugyanez igaz a fülünkre is. Mivel a hallószerv szerkezetének nagy részét alkotó porcok idővel lebomlanak, már nem nyújtanak olyan támaszt a bőrnek, mint korábban. Ezért úgy tűnhet, hogy a fülünk is tovább növekszik, de ami valójában történik, az inkább alakváltozás. Ha ehhez hozzávesszük az arc szerkezetének egyéb, életkorral összefüggő változásait – például megereszkedő állkapocsvonalat vagy vékonyodó ajkakat, mindez az egyre növekvő orr és fül benyomását kelti.

Nyitókép: Ute Grabowsky/Getty Images

#Tudomány-Tech#orr#fül#egészség#életkor#öregedés#izmok#plasztika#porc#arc

Címlapról ajánljuk