Videó

Együtt alvás a babával – ezek a leggyakoribb tévhitek

Tövispataki VirágTövispataki VirágVáczi AndreaVáczi Andrea

2024. április 21. 15:10

A babával, gyerekkel való közös alvás különösen érzékeny téma, amiről mindenkinek megvan a másikkal ellentétes véleménye. Sokszor azonban nemcsak a szülők, hanem a szakemberek sem értenek egyet. A Mint a szülő aktuális epizódjában Vida Ágnes gyermekpszichológussal, Novák Hunor gyermekorvossal és Semjén Nóra bloggerrel beszélgettünk a babák, kisgyermekek alvásáról, valamint az ehhez kapcsolódó tévhitekről, veszélyforrásokról és szorongásról.

Semjén Nóra, az anyakivan című blog szerzője. Nemrég az Instagramra tett ki egy nosztalgiázós posztot, ami elég nagy felbolydulást keltett. A képen az látszik, hogy a ma már 16 éves nagyfiával babakorában együtt aludt. Ahogy Nóra fogalmazott, ez egy igazi gumicsont téma.


„A falhoz volt tolva az ágyunk a biztonság miatt, a baba feküdt legbelül, utána én, és utánam a férjem, nekünk ez egyáltalán nem okozott problémát, nekem ez nagyon komfortos volt, így is nagyon fárasztó volt, hogy 3-szor, 4-szer kelt egy éjjel, de így legalább gyorsan vissza tudott mindenki aludni. Úgyhogy nekem ez bevált” – mondta az rtl.hu Mint a szülő című sorozatának a blogger.

Biztonságos együtt alvás

Vida Ágnes gyermekpszichológus szerint az együtt alvás nem rossz szokás, ha figyelünk a biztonságos körülményekre.

Evolúciósan megalapozott az, hogy a babák a szüleik, a felnőttek közelségére vágynak, sőt igazából bárkinek a közelségére, például a testvérükkel is szívesen alszanak együtt a kisgyerekek. Ez biztonságot nyújt érzelmileg, fizikailag, sőt, az újszülötteknél a hőmérsékletük szabályozásában is segít az, hogyha valakinek a közelében vannak 

– mondta a szakember, majd hozzátette: „Egyáltalán nem egy káros vagy rossz szokásról van szó. Pusztán azért gondoljuk, hogy ez nem helyes, mert egyrészt a környezetünkből nagyon sokszor ezt halljuk, másrészt pedig a kisgyerekkori mintáinkból megtanultuk azt, hogy például gyerekként nekünk nem engedték azt, hogy odamenjünk a szüleinkhez, vagy mindig visszavittek az ágyunkba, vagy esetleg meg is büntettek ezért.”

A gyermekorvos szerint veszélyes együtt aludni a gyerekünkkel

A gyermekorvos viszont kifejezetten óva int attól, hogy 12 hónapos kor alatt egy ágyban aludjunk a babával.

„Ha a 12 hónap alatti gyerekeket veszem, ott a csecsemőhalál a fő kérdés. Egy ritka dolog, azt tudni kell, viszont azt tudjuk, és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémiának is az az ajánlása, hogy az egy légtérben alvás az csökkenti a csecsemőhalál rizikóját, esélyét, viszont ez nem azt jelenti, hogy egy ágyban aludjunk, és kifejezetten nem javasolják” – mondta Dr. Novák Hunor gyermekorvos, aki hangsúlyozta: 

Tehát egy légtérben, ágy mellett egy kiságyban az egyértelműen jó, érzi a szülő közelségét, hallja a légzését, viszont az, hogy az ágyban mellénk, vagy közénk fektetjük, az egyértelműen veszélyes

 

Magyarországon is előfordult már tragédia

„Talán 2-3 éve emlékszem egy tragikus esetre, amikor újraélesztettek egy gyereket, de nem jártak sikerrel, és elhunyt a Gyermekklinikán. Teljesen egészséges kisbaba, akinek az anyja szoptatás közben elaludt, és gyakorlatilag megfulladt a baba” – tette hozzá Novák.

A szakemberek arról is beszélnek a videóban, hogy 

  • hason vagy háton altassuk inkább a babát;
  • milyen hőmérséklet az ideális számukra az alváshoz;
  • használjunk-e légzésfigyelőt;
  • és eloszlatnak jónéhány tévhitet is az együtt alvást illetően, például, hogy van e köze a kötődéshez, hatással van-e a párok házas életére, vagy a gyermek pszichés fejlődésére.
#Videó#család#egészség#gyereknevelés#együttalvás#baba#újszülött#ma

Címlapról ajánljuk