Belföld

Eloszlatják a félreértést a háziorvosok: senki nem marad ellátatlanul

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 25. 16:02

A háziorvosok tavalyi ellenőrzése során a bejelentés nélkül érkező ellenőrök sok esetben nem találtak rendelést, sőt rendelőt sem, számoltunk be mi is a Népszava nyomán. Az rtl.hu megkérdezte a Háziorvosok Online Szervezetét és a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportját, akik egyetértettek abban, hogy a cikkben lévő százalékok stimmelnek, viszont nem vonatkoznak az összes hazai praxisra, ráadásul az ellenőrzés óta az összes hiányosságot javították. Minden esetben adminisztrációs hibák voltak a háttérben, szó sem volt arról, hogy egyes háziorvosok vissza akartak volna élni a háziorvosi finanszírozással.

A Népszava csütörtöki cikke alapján az rtl.hu is beszámolt arról a belügyminisztériumi ellenőrzésről, aminek során tavaly háziorvosi rendelőket jártak a BM ellenőrei. A laphoz eljuttatott belügyminisztériumi adatok szerint a bejelentés nélkül érkező ellenőrök számos esetben nem találtak rendelést, sőt rendelőt sem. 

Az első ellenőrzés idején az alapellátók kétharmadánál bukkantak hiányosságokra, és egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat, írta a Népszava. „Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult” – fogalmazott a lap, amivel a Belügyminisztérium azt is közölte, hogy az ellenőrzés nyomán a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták. 

Rossz fényt vet a háziorvos-társadalomra

Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) alapítója, a Kis-Duna Menti Praxisközösség szakmai vezetője szerint a cikkben közölt számok nem tükrözik a valóságot, helyén kell kezelni az ott leírtakat. Szerinte arról van szó ugyanis, hogy a háziorvosok finanszírozási rendszere az elmúlt években jelentősen átalakult, teljesítményalapú rendszert vezettek be. Még ez előtt volt néhány praxis – az összesnek mintegy 5 százaléka –, amely több mint 3 telephelyen végezte az ellátást, amiért némi többletjövedelemre tehettek szert. De csak a korábbi finanszírozási rendszerben.

„Ilyen háziorvosi szolgáltató nincs sok, a mai finanszírozási rendszerben pedig nincs is relevanciája a kérdésnek, hiszen a praxisok bevétele teljesen független attól, hogy hány telephelyen végzik a tevékenységüket. Így cikkben leírtak teljes mértékben torzítják a valóságot és rossz fényt vetnek a háziorvos-társadalomra” – szögezte le a Kis-Duna Menti Praxisközösség szakmai vezetője. A tavaly kezdődött ellenőrzés során azt vizsgálta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), hogy ezeken a kiegészítő telephelyeken zajlik-e valós tevékenység, vagy esetleg elnéptelenedtek és a központi rendelőkben folyik-e a vizsgálat. 

Nem arról van tehát szó, hogy ne lennének elérhetők háziorvosok, ez a felmérés a kiegészítő telephelyekről szólt. Betegek nem voltak ellátatlanul, a háziorvosok fő telephelyén látták el a betegeket, a jogszabályban előírt módon.

– mondta dr. Békássy Szabolcs. 

„Magyarországon nagyjából 5700 betöltött és 800 betöltetlen praxis van. Nem arról van szó, hogy az összes praxis 39 százalékában volt elérhetetlen az orvos, hanem a 3-nál több telephellyel rendelkező praxisok összes telephelyeinek 39 százalékában nem volt az ellenőrzés pillanatában rendelés” – mondta dr. Békássy Szabolcs, azt hangsúlyozva, hogy a felmérésében a kiegészítő telephelyeket vizsgálták. Az pedig, hogy ezek egy részében éppen nem volt rendelés, szakmailag indokolt, „hogy az adott praxis ellátásáért felelős másik rendelőben folyamatos legyen az ellátás”. Kérdés inkább az lehet, hogy minden telephelyen megvalósul-e a szolgáltatás, vagy csak egy fő telephelyen. „A beteg ellátása szempontjából viszont ez kevésbé releváns, a lényeg a folyamatos ellátás biztosítása” – tette hozzá.

„Mi évekkel ezelőtt javasoltuk, hogy jól felszerelt, jól megközelíthető rendelőkben kellene megoldani a betegellátást, nem szétaprózva, kis telephelyeken” – elevenítette fel a HAOSZ törekvéseit dr. Békássy Szabolcs. Ez szoros összefüggést mutat azzal az új változással, hogy az ellátási körzetek határainak kijelölése az önkormányzatok hatásköréből átkerült az Országos Kórházi Főigazgatósághoz. „Ez a változtatás azt a célt szolgálja, hogy helyi önkormányzati érdekek helyett szakmai szempontok alapján határozzák meg, hogy egy háziorvos mekkora körzetben, hány településen lát el betegeket.”

Adminisztrációs hibák voltak, amiket javítottak is azóta

Dr. Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának elnökségi tagja az rtl.hu érdeklődésére elmondta, hogy április 4-én a MOK képviselői a Belügyminisztériumban egyeztettek a háziorvosi ellenőrzésekről. „Számos bejelentést kaptunk a kollégáktól arról, hogy váratlanul beállítottak hozzájuk ellenőrzést tartani, és volt, hogy feltartották a rendelést is. Ezt próbáltuk tisztázni. Kiderült, ez egy, a BM által indított szokványos vizsgálat, ahol azt ellenőrzik, hogy elérhető-e a doktor a megadott rendelőben, betartják-e a rendelési időt és így tovább.”

„A sajtóban megjelent számok és százalékok stimmelnek, épp csak azt felejtették el megemlíteni, hogy a legutóbbi felmérés óta eltelt időben az összes utóellenőrzés megtörtént és a hibákat 100 százalékban kijavították” – mondta dr. Keczéry Attila. Olyan hiányosságokra kell gondolni, mint például volt, ahol rosszul írták ki a rendelési időt vagy voltak olyan rendelők, amikről kiderült, hogy vagy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) felejtette el törölni az Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartásának (ESZENY) rendszeréből, vagy nem sikerült rögzíteni a változást az ESZENY rendszerében magának a háziorvosnak.

Tehát gyakorlatilag minden esetben adminisztrációs hibák voltak a háttérben, szó sem volt arról, hogy egyes háziorvosok visszaéltek volna a háziorvosi finanszírozással, több rendelő után véve fel NEAK-támogatást. 

A megjelent cikkekben említett, visszavont működési engedélyű telephelyek is nagyrészt olyanok voltak, amelyek tévesen szerepeltek az NNGYK ESZENY rendszerében, a NEAK pedig a téves kifizetéseket utólagosan visszavonta.” Keczéry Attila hangsúlyozta azt is, hogy az ellenőrzött településeken egy beteg sem maradt ellátatlanul, mindenkit fogadtak a legközelebbi háziorvosi rendelőben.

Dr. Keczéry Attila megerősítette a dr. Békássy Szabolcs által mondottakat is, hogy a sajtóban bemutatott ellenőrzés nem az összes hazai praxisra terjedt ki, hanem olyan rendelőket ellenőriztek, amikhez három vagy több telephely tartozik. Ez tehát az összes magyarországi háziorvosi rendelőhöz képest egy nagyon szűk halmaz.

„Egyébként jelenleg is ellenőrzik az egy telephellyel rendelkező rendelőket, ez a többség, több mint 90 százalék. Erről volt is konstruktív egyeztetés az orvos szervezetek, az NNGYK és a BM között, sikerült például megállapodni abban is, hogy a BM előre közli, hogy mely hónapban mely megyéket járják majd az ellenőreik” – tette hozzá dr. Keczéry Attila.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#egészség#háziorvosok#háziorvosi rendelő#háziorvosi praxis#ellenőrzés#belügyminisztérium#NEAK

Címlapról ajánljuk