Tudomány-Tech

Kisebb eséllyel halnak meg a női betegek, ha női orvosok kezelik őket

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 9:03

Az új kutatás már a sokadik bizonyíték arra, hogy a nők és a kisebbségekhez tartozók rosszabb orvosi ellátást kapnak, mint a fehér férfiak.

A kórházban kezelt női betegek kisebb eséllyel halnak meg, vagy kerülnek vissza kórházba, ha női orvosok kezeli őket, mintha férfiak végeznék az ellátást, derül ki az Annals of Internal Medicine című szakmai folyóiratban megjelent tanulmányból, amelyet az NBC szemlézett.

A tanulmányban összesen 800 ezer 65 év feletti betegeket vizsgálta. Kiderült, hogy a nők által kezeltek 8,15 százaléka halt meg harminc napon belül, míg a férfiak által kezeltek 8,38 százaléka. Holott a különbség százalékosan kicsinek tűnhet, az eltüntetésével évente ötezer nő életét lehetne megmenteni. A férfi betegek esetében nem látszott különbség a halálozási arányok között.

A Tokiói Egyetem most publikált tanulmánya nem vizsgálta a jelenség okait, de korábbi, hasonló felmérésekből az derült ki, hogy a női betegek kevesebb előítélettel, félreértéssel, vagy félrekommunikálással találkoznak, ha női orvosok kezelik őket, emlékeztetett Dr. Atsushi Miyawaki, aki a kutatást vezette.

Ez már a sokadik olyan felmérés, amiből az derül ki, hogy a nők és a kisebbségekhez tartozók rosszabb orvosi ellátást kapnak, mint a fehér férfiak. Egy korábbi tanulmány például azt derítette ki, hogy ha valaki nem fehér férfi, akkor akár 30 százalékkal nagyobb lehet az esélye annak, hogy félrediagnosztizálják.

Dr. Megan Ranney, a Yale professzora arról beszélt a csatornának, hogy „a fájdalmunkat és a tüneteinket gyakran figyelmen kívül hagyják [a férfi orvosok]. Lehet, hogy arról van szó, hogy a női orvosok figyelmesebbek, és empatikusabbak ezekkel kapcsolatban”. A területet kutatók úgy vélik, hogy az orvosi kezelések során is megjelennek olyan szexista előítéletek, melyek szerint a nők túlreagálják a fájdalmat, az „érzelmi alapon” jelentkezik, illetve kevésbé súlyos, mint a férfiaké.

A helyzet megoldását az úgynevezett „előítéletmentesítő tréningek” jelenthetik, valamint az, hogy az egészségügyi intézmények vezetésében több felelős pozíciót töltsenek be nők.

A kutatók most figyelmeztetnek, hogy az eredmények nem jelentik azt, hogy mindenkinek feltétlenül olyan orvost kellene találnia, akivel egyezik a rassza és a neme, mivel egyéni szinten apró a halálozási, illetve a kórházba való visszakerülési arányok közti különbség. Mindössze arról van szó, hogy meg kell érteni, miért jönnek elő újra és újra a különbségek a nagyobb kutatások során.

A kutatás eredményét az is árnyalja, hogy általában a kórházba kerülő betegeket nem egy-egy orvos látja el (igaz, a diagnózist valakinek le kell írnia, és a kezelésnek is van felelőse), hanem több is. Az NBC által megkérdezett egyik szakértő arról beszélt, hogy nemcsak a férfi orvosok, hanem a teljes szakma esetében fontos az, hogy fejlesszék a doktorok kommunikációját és bizalomépítési technikáit.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#egészség#feminizmus#kutatás#szexizmus##orvos#kezelés#halálozás#arány

Címlapról ajánljuk