Tudomány-Tech

Kényszergyógykezelésre ítélték a 18 éves hackert, aki ellopta a GTA 6 videóit

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 18:52

Az autista fiú már rendőri felügyelet alatt állt és a laptopját is elkobozták, amikor egy szállodai tévéről feltörte a játékfejlesztő rendszerét.

Határozatlan ideig tartó kórházi kezelésre ítéltek egy 18 éves hackert, aki videókat szivárogtatott ki a Grand Theft Auto (GTA) videojáték új fejezetébőlírja a BBC.

Az autizmussal élő oxfordi Arion Kurtaj annak a Lapsus$ nemzetközi hackercsoportnak volt tagja, amely a GTA-t fejlesztő Rockstar Games mellett olyan techóriásokat is megtámadott, mint az Uber vagy az Nvidia, és közel tízmillió dollár (3,5 milliárd forint) kárt okozott az érintett cégeknek.

A bíró érvelése szerint Kurtaj veszélyt jelent a társadalomra figyelembe véve képességeit, és szándékát arra, hogy további kiberbűncselekményeket kövessen el. Őrzött kórházban kezelik akár élete végéig, de legalább addig, amíg az orvosok úgy ítélik meg, hogy már nem jelent veszélyt.

Amíg őrizetben volt, a bíróság szerint Kurtaj erőszakosan viselkedett, több tucat jelentés született arról, hogy sérülést vagy rongálást okozott. Az orvosok szerint autizmusa miatt nem állítható bíróság elé, így nem vizsgálták, hogy bűnös szándékkal követte-e el a cselekményeket, amikkel meggyanúsították.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Kurtaj akkor követte el leghírhedtebb bűncselekményét, amikor óvadék ellenében, rendőri őrizet alatt egy szállodában tartózkodott, miután meggyanúsították azzal, hogy meghackelte az Nvidia-t és a British Telecomot. Bár a laptopját elkobozták, a szállodai tévéje, egy Amazon Firestick tévéokosító és egy mobiltelefon segítségével feltörte a GTA fejlesztője, a Rockstar rendszerét, és 90 videót lopott el a megjelenés előtt álló GTA 6-ból. Behatolt a Rockstar belső üzenőrendszerébe is, ahol közölte: ha a cég nem veszi fel vele a kapcsolatot 24 órán belül, elkezdi közreadni a játék forráskódját.

Kurtaj védői azzal érveltek, hogy a játékból közreadott videóelőzetesek népszerűek voltak, így nem okoztak súlyos kárt a fejlesztőnek. A bíró szerint azonban más személyeknek és cégeknek is kárt okoztak a hacker támadásai. A Rockstar szerint a támadás utáni intézkedések ötmillió dollárba és több ezer munkaórába kerültek.

A Lapsus$ egy 17 éves tagját is bűnösnek találták abban, hogy adatokat lopott az Nvidia-tól és a BT-től, és négymillió dollárt követelt a cégektől, amit nem fizettek ki. Emellett magánszemélyektől lopott társaival kriptovalutát, és két fiatal nőt zaklatott. Őt másfél évig tartó szigorú felügyeletre ítélték, és nem használhat az interneten VPN szolgáltatásokat, amikkel elfedhetné személyazonosságát.

Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

#Tudomány-Tech#hacker#GTA#egyesült királyság#kényszergyógykezelés

Címlapról ajánljuk