Tudomány-Tech

30 év után elszabadult a világ legnagyobb jéghegye

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 19:03

Több mint három évtizednyi nyugalom után mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye. Az A23a nevű monstrum területe 4000 négyzetkilométer, vagyis több mint kétszer akkora, mint Nagy-London.

Több mint három évtizednyi nyugalom után mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye, a monstrum most a Déli-óceán felé tart, írja a BBC.

Az A23a nevű jéghegy 1986-ban szakadt le az Antarktiszról, majd a Weddell-tengerben megfeneklett, és voltaképpen jégsziget lett belőle, és évtizedekig mozdulatlan maradt. A jéghegy azonban az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületbe jött, és ezekben a percekben már az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett haladhat el.

A jéghegy majdnem 4000 négyzetkilométeres területével több mint kétszer akkora, mint Nagy-London, vastagságát pedig 400 méterre becsülik. Összehasonlításképpen, Európa legmagasabb felhőkarcolója csak 310 méter magas.

A tudósok szerint az A23a a tenger más jéghegyeihez hasonlóan szinte bizonyosan eléri az antarktiszi körkörös áramlatot, amely „jéghegy sikátorként” ismert útvonalán az Atlanti-óceán déli része felé sodorja. A kutatók most figyelemmel kísérik mozgását. Arra is van esély, hogy a jéghegy az Egyesült Királyság tengerentúli területéhez tartozó Dél-Georgia partjainál megfeneklik, ez viszont gondot okozhat a szigeten költő több millió fókának, pingvinnek és más tengeri madárnak. Szerencsére mint minden jéghegy, úgy az A23a is előbb-utóbb elolvad, legyen bármilyen gigászi méretű is.

Műholdfelvételen a világ legnagyobb, A23a nevű jéghegye az Antarktiszon, 2023. november 15-én. Fotó: Európai Unió / Copernicus Sentinel-3 via Reuters.

 

#Tudomány-Tech#jéghegy#elszabadult#antarktisz#déli-óceán

Címlapról ajánljuk