Külföld

Sosem látott felvételek a Titanic hajóroncsáról: egy új technológia segítségével kiderülhet az óceánjáró titka

Cserei BettinaCserei Bettina

2023. május 18. 18:38

Elkészült a Titanic első teljes méretű digitális másolata, a Magellán. A Titanic feltérképezése annyira részletes, hogy még a hajó egyik hajócsavarjának lapátján lévő sorozatszám is kivehető a 3D-s képeken. A szakértők szerint ezzel új fejezet kezdődik a világ leghíresebb hajóroncsának feltárásában: az is kiderülhet, pontosan miért süllyedt el 1912-ben az Atlanti-óceánban a hajóóriás.

A hajóroncs digitális ikertestvérét a valódi Titanic mélytengeri feltérképezésével hozták létre, amely 3800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban, miután 1912-ben nekiütközött egy jéghegynek. A világtörténelem egyik legnagyobb hajózási katasztrófájában mintegy ezerötszáz ember vesztette életét.

Most először láthatjuk a teljes roncs és a roncsok helyének pontos és valós ábrázolását, ami mindent megváltoztathat

– mondta Parks Stephenson Titanic-szakértő, aki az elmúlt 20 évben tanulmányozta a hajót.

„Valódi adatokkal rendelkezünk, amelyeket a mérnökök úgy használhatnak fel, hogy megvizsgálják a szétesés és az elsüllyedés valódi mechanikai hátterét, ezáltal még közelebb kerülhetünk a Titanic katasztrófájának igaz történetéhez” – mondta a szakértő, aki szerint a 3D-s felvételek annyira részletesek, hogy még a hajó egyik hajócsavarjának lapátján lévő sorozatszám is kivehető.

Rómeó és Júlia is segített a Titanic feltárásban

A Titanic digitális ikertestvérét, a Magellánt mélytengeri specialisták készítették több mint 715 ezer kép és teljes 4k-s videofelvétel felhasználásával, amelyeket két tengeralattjáró, a Rómeó és a Júlia segítségével készítettek a roncsról.

„Rómeó és Júlia” a roncs minden egyes milliméterét aprólékos részletességgel feltérképezte, benne az azt körülvevő három mérföldes törmelékmezőt is, amely süllyedés közben két részre szakadt.

A hajóról készült korábbi optikai felvételeket a gyenge fényviszonyok és a roncs körül gyakran rossz vízminőség korlátozta. Gerhard Seiffert, a Magellan munkatársa, aki az expedíció tervezését vezette, elmondta, hogy a vállalat digitális ikertestvére „rendkívül pontos fotorealisztikus 3D-modellt” nyújt a roncsról. 

Ez a Titanic olyan, amilyennek még senki sem látta korábban

–  mondta Richard Parkinson, a Magellán alapítója elképesztőnek nevezte csapata projektjének eredményeit. A szakemberek több mint hétmillió képet és tizenhat terabyte-nyi adatot használtak fel a 3D-s modell elkészítéséhez. Ez az adatmennyiség körülbelül tízszer nagyobb, mint bármelyik víz alatti 3D-modell, amellyel korábban valaha is próbálkoztak. A Magellán segítségével bárki belekukkanthat a Titanic roncsába, ami hatalmas bravúrnak számít. 

 

#Külföld#titanic#atlanti-óceán#jéghegy#magellán#rómeó és júlia#hajóroncs#történelem#látványos#3d#Videó

Címlapról ajánljuk