Tudomány-Tech

India lazán megcsinálta, amibe az oroszok belebuktak: sikeresen landolt a leszállóegységük a Holdon

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 23. 15:21

Korábban csak az Egyesült Államok, Kína és a volt Szovjetunió hajtott végre leszállást a Hold felszínén.

Sikeres landolást hajtott végre India Csandrajáan-3 leszállóegysége, a Vikram a Hold déli pólusánál – írja a hvg.hu. India mindezt azután hajtotta végre, hogy az oroszok holdraszállási kísérlete csúfosan megbukott pár napja.

A kétméteres, hatkerekű leszállóegység a tervek szerint két hétig lesz működőképes, és egy holdjáró segítségével egy sor kísérletet végez, adatokat szolgáltatva a holdi talaj és kőzetek tulajdonságairól, kémiai és elemi összetételéről.

Az indiai küldetés július 14-én indult a Földről, a Csandrajáan-3 pedig augusztus 5-én állt pályára a Hold körül. a küldetés fontosságát az adja, hogy a tudósok úgy gondolják, hogy a Hold déli pólusán jég van, amiből oxigént, vizet, valamint a rakéták számára üzemanyagot lehetne előállítani.

A CNN szerint a Csandrajáan-3 sikerével India lett a második ország, amely a 21. században űrszondát juttatott a Holdra, az első Kína volt, amely 2013 óta három leszállóegységet helyezett a Hold felszínére – köztük az elsőt, amely a Hold túlsó oldalán landolt.

Korábban csak az Egyesült Államok, Kína és a volt Szovjetunió hajtott végre leszállást a Hold felszínén.

Nyitókép: a Csandrajáan-3. Fotó: Reuters/ISRO

#Tudomány-Tech#india#oroszország#vikram#csandrajáan–3#hold#holdraszállás#landolás

Címlapról ajánljuk