Tudomány-Tech

Sikítanak a stresszes növények, ilyen hangot adnak ki

rtl.hurtl.hu

2023. április 2. 8:57

Például ha nem kapnak vizet vagy ollóval vágják meg őket.

A stresszes növények „sikítanak”, és ez úgy hangzik, mintha buborékfóliát pukkantanának ki – derül ki egy, a Cell című folyóiratban közzétett tanulmányból, amelyet a LiveScience szemlézett. Ezek a hangok az emberi fül számára nem hallhatóak, de egyes emlősök, rovarok, illetve más növények képesek lehetnek érzékelni és reagálni rájuk.

A paradicsom és dohány palántákon végzett kísérlet eredménye szerint ha a növények nem kapnak vizet vagy ollóval vágják mg őket, akkor ultrahangon „sikolyokat” hallatnak. Amikor az emberi fül számára érzékelhető tartományba csökkentik a frekvenciát, ezek a stressz okozta hangok úgy hangzanak, mintha valaki „őrjöngve szteppelne egy buborékfóliával borított mezőn”. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a szárazságtól sújtott növényekben egy kavitációnak nevezett folyamat játszódik le: a növény szállító szöveteiben légbuborékok képződnek és omlanak össze – ez adja a pukkanó hangot. Nem volt azonban világos, hogy az ilyen pukkanó hangok távolról is hallhatók-e, írták a szerzők. A felfedezés jelentőségét az adja, hogy a jövőben a megfelelő eszközökkel, illetve mesterséges intelligencia segítségével 

azonosítani lehet ezeket a hangokat, így időben figyelmeztetni lehet a termelőket a kiszáradás vagy valamilyen betegség felbukkanására.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Tudomány-Tech#növény#stressz#sikítás

Címlapról ajánljuk