Életmód

A zuhany alatti narancsevés és egyéb sötét kis fürdőszobatitkaink

rtl.hurtl.hu

2023. április 7. 17:58

„A legfelszabadítóbb ételfogyasztási aktus” – írta egy felhasználó arról, milyen is a zuhany alatt a hűvös, lédús citrusfélék fogyasztása. Van, akik koktélozgat zuhanyzás közben, van, aki mazsolát eszik sörrel. Az újra és újra felbukkanó trendek valójában arra az érzékeny pontunkra tapintanak rá, hogy senki nem tudja, mit csinálunk egyedül a vécén vagy a zuhany alatt. Könnyen lehet, hogy kínosnak vagy furcsának találjuk a saját szokásainkat, pedig valószínűleg semmi olyat nem teszünk, ami nem fordult volna még elő valakivel. 

Több külföldi lap is hírként tálalta az elmúlt napokban, hogy a TikTok felfedezte magának a zuhany alatt narancsevést. A hír nem a narancsevés, hanem a TikTok. A trend 2015-ben bukkant fel a Redditen először, de az ifjúság körében csak most terjedt el, ennek köszönhetően születtek olyan, szinte már perverz módon életigenlő idézetek, minthogy a zuhany alatti narancsevés „tiszta, féktelen örömet okoz”. Ráadásul a C-vitamin-adagunkat is megkapjuk, ragacsos ujjak nélkül. De mégis mi ebben olyan jó?

Hát az, hogy egy hűvös narancs meghámozása, majd elfogyasztása a forró zuhany alatt frissítő ízélmény, ráadásul a gőz a narancshéjban lévő olajokkal kombinálva aromás, „spa-szerű élményt” nyújt.

„Sajnálom, elhiszem, hogy ez biztos csodálatos élmény, de egyszerűen nem akarom, hogy étel/italszag kerüljön a fürdőszoba levegőjébe” – kommentálta valaki, míg egy másik hozzászóló azt tette hozzá, hogy ő évek óta mondja a narancsevést, de senki nem hisz neki. Amikor az egyik felhasználó arra kérte az eredeti posztolót, hogy fejtse ki az elméletét arról, mitől olyan különleges a zuhany alatti narancsevés, készített egy válaszvideót, amit több mint 7 millióan láttak. Ebben a posztoló elmondja, hogy a zuhany alatti narancsevés kiküszöböli a rendetlenség lehetőségét. „Könnyű feltakarítani és lelkiismeret-furdalás nélkül feltépheted” – magyarázta.


A Woman&Home emlékeztet, hogy mindez egyáltalán nem újdonság a világ különböző pontjain: egy felhasználó azt írta, hogy Irakban a férfiak narancsot visznek a fürdőházakba és bent eszik meg. „Ez egy régi hagyomány és nagyszerű” – tette hozzá. Ugyanebből a bejegyzésből kiderült, hogy Marokkóban szintén ez a bevett szokás a fürdőházakban. Redditen pedig még több tippet olvashat a témában az, aki az ilyesmire fogékony.

Egyéb kis furcsaságaink

A Guardian emlékeztet, hogy milyen viták, témák merültek fel az elmúlt években fürdőszobaügyileg. A #showertok jelenséget 5 milliárdan követik a Tiktokon, ami nagyjából azt jelenti, hogy az emberiség kétharmadát érdekli a mindent kielégítő zuhanyzás élménye. Ehhez végig kell csinálni egy kimerítően alapos szépségápolási rutint botoválkozással, hámlasztással, mélytisztítással, maszkolással… Egy rajongó „eufórikus élménynek” nevezte mindezt. Egyébként II. Erzsébet királynőről úgy tudni, hogy fürdés közben egy csésze Earl Grey teát kortyolgatott, és a BBC Radio 4-t hallgatta. 

És persze ott van a zuhany alatt fogatmosók vagy a zuhany alatt sört ivók titkos klubja, sőt, van aki zuhanyzás közben a szobanövényeit vagy az állatait fürdeti. A lap felidézi a nagy 2019-es lábmosási vitát, amikor az internet egy jelentős része azon a kérdésen pörgött, hogy vajon meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor, vagy a lefolyó víz amúgyis megmossa őket. 

A zuhany alatti narancsevés és egyéb sötét kis fürdőszobatitkaink
Pixabay

Arról indult el egy vita, hogy a testrészeink az autó melyik részei lennének, miután egy felhasználó ezt tweetelte: „Nem fogok arról beszélni, milyen időközönként kell fürdeni. Ez egyénileg változó lehet. De ha már egyszer a zuhany alatt vagy… Miért hagynád ki a lábad? Ha lemosod az autódat és kihagyod az ajtókat… akkor tényleg lemostad?”

Az emberek állandóan mossák az autójukat, és kihagyják a kerekeket

– jött egy reakció, ami komoly filozófiai vitát szült arról, hogy az ajtók márpedig a be-és kilépésre szolgálnak, mint a száj és a fenék. „A kerekek a lábak. Tehát a lábak olyanok, mint a lengéscsillapítók és a tengelyek, és egyetlen józan gondolkodású ember sem mossa meg azokat.” (A vita végeredménye: az, hogy a szappanos víz lefolyik, nem elég a láb alapos tisztításához.)

Ott kapcsolódunk ki

A briteknél több felmérés is készült a fürdőszobatitkoktól, és legalább kétharmaduk bevallottan zuhany-multifunkciós, azaz kihasználja a lehetőséget, hogy két legyet üssön egy csapásra a mosakodási rituálé elvégzése közben. Van, aki közben ruhát mos, kekszet eszik vagy telefonál. Persze az Idealhome kutatásának szóvivője kontextusba helyezte a rutinokat, ugyanis manapság a zuhanyzó egyértelműen sokkal többé vált, mint egy egyszerű mosakodásra kijelölt helyiség. 

Az elfoglalt britek zuhanyzás közben esznek, isznak és még a közösségi médiát is használják. Mivel időhiányban szenvednek, ezért sok feladattal próbálnak egyszerre zsonglőrködni.

– vonja le a tanulságot a szóvivő. Háromból egy embert azt állította, hogy „unaloműzésként” más dolgokat is végez a zuhany alatt, a kutatásban résztvevők több mint fele pedig bevallotta, hogy arra használja az időt, hogy gondolatban bevásárlólistát készítsen a következő vásárláshoz, vagy megtervezze, mit főz vacsorára. A kutatás talán legfontosabb adata, hogy 

a résztvevők 62 százaléka mondta azt, hogy a zuhany alatt töltött idő az egyetlen lehetősége arra, hogy kikapcsolódjon.

A zuhany alatti narancsevés és egyéb sötét kis fürdőszobatitkaink
Pixabay

Íme a teljes lista arról, mit csinálnak a britek a zuhany alatt:

  1. Zenére éneklés
  2. A zuhanyzó/kád tisztítása
  3. Borotválkozás
  4. Fogmosás
  5. Pisilés
  6. Szex
  7. Életet megváltoztató döntések meghozatala
  8. Tánc
  9. Telefonhívások fogadása
  10.  Ruhadarabok mosása
  11.  Testmozgás
  12.  Nyújtó/jóga gyakorlatok
  13.  Hangoskönyvek hallgatása
  14.  Sörözés
  15.  Tévéműsorok nézése tableten
  16.  Egy csésze kávé fogyasztása
  17.  Egy csésze tea kortyolgatása
  18.  Háziállatok fürdetése
  19.  Kekszevés
  20.  A közösségi média böngészése

A Redditen egyébként külön oldal indult annak, hogy az emberek megosszák furcsa fürdőszobai rutinjaikat egymással. A Ranker emlékeztet: tekintve, hogy a legtöbben három-öt éves korunkban tanulunk meg mindent, amit a fürdőszobai etikettről tudunk, nem meglepő, hogy a felnőtteknek is vannak mindenféle furcsa kakilási és zuhanyzási szokásaik, amiket csak úgy csinálnak, kérdés nélkül. A mosdó nyilvánvalóan egy nagyon privát hely, így nem gyakran tapasztaljuk meg, vagy nem is tudunk azokról a vicces dolgokról, amiket az emberek a fürdőszobában csinálnak. Az oldalon mindenesetre szavazni lehetett a különböző fürdős és vécés szokásokra, ezáltal egy igazán impozáns rangsor jött létre. 

A listán egyébként volt olyan, aki corndogot evett a zuhany alatt, egy lány pedig minden alkalommal az angol királynőt képzelte el, amikor vécére ült. De volt erőfitogtatás a tükörben, topless táncok és olyan emberek is, akik minden alkalommal 30-ig számolnak, amikor megtörölköznek.


És ami az illemhelyet illeti. A lista első helyén a vécépapírból épített kakifészek van. Egy felhasználó úgy magyarázta: megakadályozza a fröccsenést, minimalizálja a zajt, és arra kényszerít, hogy ellenőrizd, van-e vécépapír, mielőtt bármit is tennél. A lista második helyezettje az a kommentelő, aki megméri magát pisilés és kakilás előtt és után, hogy tudja, mennyi volt a végterméke súlya. A rekord 2 kiló körül van – tette hozzá diplomatikusan. Az udvarias fiatal hölgy története a harmadik a listán, ő azt írja, hogy amikor fiatalabb volt, azt hitte, hogy Anglia királynője apró kamerákat szerelt a fürdőszobájába, hogy figyelje őt és meggyőződjön arról, hogy rendes hölgy. „Nem tudom, miért. Ezért mindig nagyon egyenesen ültem, szépen összehajtogattam a papírt, udvariasan mosolyogtam és azt mondtam, hogy köszönöm, asszonyom, amikor távoztam. Furcsa gyerek voltam.”

A szavazás negyedik helyezettjével valószínűleg sokan együtt tudnak érezni: ha a vécére megy, muszáj olvasnia valamit, akkor is, ha csak egy termékcímke van kéznél. „Néha, ha rohannom kell, elolvasom a szanaszét termékek címkéit. Pár esetben akkor is folytatom az olvasást, ha már végeztem (persze otthon)”. Egy brit fürdőszobaáruház „furcsa és csodálatos dolgok, amiket a zuhany alatt csinálunk” címmel szedte össze a világ fórumairól, hogy mivel foglalatoskodnak az emberek a mosdón. 


Abban kétségtelenül igazuk van, hogy a zuhany segít megfiatalodni, megtisztít minket a mindennapok mocskától, és általa elmenekülhetünk kicsit a világtól, hogy egyedül legyünk a gondolatainkkal. Hogy felhőtlen játékba kezdünk, vagy klipet forgatunk, az már ki-ki temperamentumától függ. Lássuk a legjobb mondatokat!

  • Vizet fogok fel a tenyeremmel, különböző pózokba vágom magam, és úgy teszek, mintha szökőkút lennék!
  • Olyan vitákhoz találok ki menő érveket, amik nem történtek meg, és valószínűleg nem is fognak.
  • Szeretek leülni a földre, hagyni, hogy a meleg víz a testemre ömöljön, és úgy teszek, mintha egy érzelmes videót forgatnék.
  • Szeretek időt spórolni azzal, hogy a zuhany alatt mosok fogat.
  • Rendszeresen felidézem az összes kínos dolgot, amit évekkel ezelőtt tettem, és aztán kiűzöm a gondolatokat a fejemből
  • Léggitározom. Minden egyes reggel.
  • Tutira ittam már bort a zuhany alatt. És ... jegeskávét is.
  • Minden reggel kinyújtózom és megérintem a lábujjaimat a zuhany alatt. Szeretem gyakorolni a guggolásokat is!
  • Szeretek úgy tenni, mintha egy szexi modell lennék egy fotózáson.
  • Szeretem lekapcsolni az összes lámpát, leülni, és úgy tenni, mintha egy tengeralattjáróban lennék, amelyet eltaláltak.
  • Beszédeket tartok képzeletbeli közönségnek az erkölcsről és az emberiségről.

Nyitókép: Melinda Podor / Getty Images

#Életmód#fürdőszobatitkok#narancs#tiktok#narancsevés#narancsevés a zuhany alatt#zuhanyzás#fürdés#spa#Aroma#stressz#vécé#ma

Címlapról ajánljuk