Tudomány-Tech

Több százezer autót hív vissza a Tesla az önvezető rendszerének hiányossága miatt

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 6:19

A cég „önvezetőnek” nevezett rendszere balesetveszélyes az amerikai hatóságok vizsgálata szerint. 

Amerikai hatóságok nyomására szoftverfrissítés idejére visszahívja teljes önvezető rendszerrel felszerelt 362 ezer autóját a Tesla - derült ki a csütörtökön megjelent dokumentumokból.  A döntés azután született meg, hogy az Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) közölte, hogy a sofőrtámogató rendszer nem felel meg a közlekedésbiztonsági jogszabálynak és baleseteket okozhat.

Az „önvezetőnek” nevezett rendszer például engedi a gyorshajtást, nem áll meg a stoptáblánál és kanyarodósávban megy tovább egyenesen a kereszteződésekben. A Tesla vitatja a közlekedésbiztonsági szervezet megállapításait, de közölte, hogy teljesíti a kérést.

Ugyanakkor a cég szerint nincs tudomás arról, hogy a visszahívás által érintett járművek esetében a kifogásolt hiányosság bármilyen sérüléshez, vagy halálesethez vezetett volna.A rendszert illetően összesen 18 alkalommal kérték garanciális intézkedést – áll a közleményben.

Elon Musk nem szólalt meg a visszahívással kapcsolatban, Twitter-oldalán csak annyit közölt, hogy a „visszahívás” szó túlságosan „régies”, és „teljesen hamis”, közölve, hogy távolról végrehajtott szofverfrissítésről van szó. 

Ahogy arról az rtl.hu egy nappal korábban beszámolt, rengeteg kritika éri a Teslát a „teljesen önvezetőnek” és „robotpilótának” nevezett vezetéssegítő rendszerei miatt, amik ütközések sorát, köztük több halálos balesetet okoztak az elmúlt években. 

Nyitókép: A Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó első európai gyára a Berlin melletti Grünheidéban 2023. január 3-án.  Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

#Tudomány-Tech#tesla#önvezető autó#önvezető

Címlapról ajánljuk