Tudomány-Tech

Kubában már az internetes letöltésért is sorba kell állni

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 19:25

A szigetországban úgy van internet, hogy inkább nincs.

A kubaiak sajnos hozzászokhattak az élelmiszerért, üzemanyagért vagy gyógyszerért való hosszú sorbaálláshoz, de egy újabb problémával is meg kell küzdeniük: a fájdalmasan lassú internettel – írja a Reuters hírügynökség.

A szigetországban csak öt éve indult el az első engedélyezett mobilinternet-szolgáltatás, és soha nem volt villámgyors, de az elmúlt hónapokban különösen lassúvá vált, ami a felháborodott felhasználók szerint a munkát és a szórakozást is ellehetetleníti. 

A 36 éves informatikusnak, Jorge Norisnak például hajnalban kell kelnie ahhoz, hogy feltöltse az adatokat, amíg a legtöbb kubai alszik. 

Szerinte a helyzet egyre rosszabb, és lassan eljutnak arra a pontra, amikor egy átlag kubai számára lehetetlenné válik az internetezés.

Ráadásul a kubai internetezőknek nincs sok választásuk: az állami telekommunikációs vállalat, az ETECSA monopolhelyzetben van. A vállalat vezetője, Tania Velázquez nemrég arról beszélt, hogy 2022-ben több mint egymillió új ügyfelük csatlakozott az internethez, a kubai gazdaság helyzete azonban nem teszi lehetővé, hogy fejlesszék az elavult infrastruktúrájukat.

Egy összehasonlító weboldal szerint a világ 220 országából Kuba a 203. helyen állt tavaly az internet gyorsaságát tekintve. Egy öt gigabájtos film letöltésére az Egyesült Államokban alig több mint öt percet kell várni, míg Kubában három és fél órát.

Nyitókép: Natalia Favre/Bloomberg via Getty Images

#Tudomány-Tech#kuba#internet

Címlapról ajánljuk