Tudomány-Tech

Fotó: Hatvan évet utazott vissza az időben ez a magyar nő?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 25. 11:35

Olyan, mintha okostelefont tartana a kezében a magyar kocsmában a hatvanas években lefotózott fiatal.

Különleges fotót tett közzé Facebookon a regifotok.hu Alapítvány a Kultúra Vizuális Kutatásáért oldal. A kép valamikor a hatvanas években készült egy magyar kocsmában vagy presszóban, ahol a 5 forintért mérték aznap a pilseni típusú sör korsóját.

A mai korsóárhoz képest kétszázszor olcsóbb sörön kívül akad egy sokkal figyelemreméltóbb részlet: a kocsmapult előtt guggoló nők közül a jobb oldalinak érdekes tárgy van a kezében.


Első ránézésre bizony úgy tűnik, mintha okostelefont szorongatna a kezében, pont úgy, ahogy manapság majdnem mindenki a szórakozóhelyeken, az utcán, a buszon vagy a metrón. Ez persze egy esetben lenne lehetséges: ha a nő a jövőből érkezett volna a kissé lepukkant magyar italmérésbe.

A tudomány jelenlegi állása szerint azonban időutazás egyelőre csak egy irányba lehetséges: a jövőbe, óránként hatvan perces sebességgel. 

Ennek ellenére kénytelenek vagyunk közelebbről is megvizsgálni, hogy tényleg okostelefont tart-e a kezében a fiatal nő, vagy valami mást.

A legkorszerűbb szoftveres eljárással belezoomolva a képbe már jól kivehető, hogy a kérdéses tárgy nem más, mint egy fémkeretes buksza, avagy csatos pénztárca. Sajnos egy magyar időutazóval kevesebb.

Hatvan évet utazott vissza az időben ez a magyar nő?
Csatos buksza

Hasonló fotók egyébként gyakran jelennek meg az interneten, a közösségi médiában sokszor kapnak fel régi képeket azzal, hogy időutazók szerepelnek rajtuk. Ezekről a fotókról, sőt festményekről aztán persze rendre kiderül, hogy egy-egy szereplőjük csak egy félreérthető mozdulat vagy egy ma már kevéssé ismert, de a korszakra egyébként jellemző öltözék vagy tárgy miatt tűnik anakronisztikusnak.

Nyitókép: regifotok.hu Alapítvány a Kultúra Vizuális Kutatásáért / Facebook

#Tudomány-Tech#tudomány#időutazás#régi fotó#kocsma

Címlapról ajánljuk