Tudomány-Tech

Videó: szándékosan vezettek a földbe egy utasszállító repülőgépet, hogy kiderüljön, túl lehet-e élni a zuhanást

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 20:18

Rossz hírünk van az első osztályon utazóknak.

Az Iflscience.com arról írt, hogy még 2012-ben tévés producerek vásároltak egy Boeing 727-est azzal a szándékkal, hogy a földbe vezessék.

A kísérlet egy kérdésre próbált választ adni: hol kell ülnöm egy repülőgépen, ha túl akarok élni egy zuhanást?

A repülőgépet tudományos mérőeszközökkel, töréstesztbábukkal és kamerákkal szerelték fel, majd egy emberi pilóta irányításával szállt fel. A pilóta egy ponton kiugrott a gépből, és a gépet a távvezérlésre bízta.

A gép ezután 225 kilométer/órás sebességgel csapódott egy kiszáradt tómederbe Mexikóban. Az adatok alapján a gép elején található első osztályon senki sem élné túl a becsapódást. A gép közepén ülő utasok viszont legfeljebb bokatörést szenvedtek volna, míg a hátsó részen ülők kisebb sérülésekkel vagy sérülésmentesen távozhattak volna a roncsból.

A kísérlet során kiderült, hogy az úgynevezett merevítő pozíciót felkaroló bábuk jobban jártak, mint a függőlegesen ülők, akiknek a hátát komoly terhelés érte. A merevítő pozíció különböző lehet egyes országokban és légitársaságoknál, általában azt jelenti, hogy az ember összehúzódik, a fejét pedig a saját ölébe hajtja.

Nyitókép: Twitter

#Tudomány-Tech#repülőgép#zuhanás

Címlapról ajánljuk