Tudomány-Tech

Tizennyolcadik századi csótányt találtak a brit Nemzeti Levéltárban

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 19:45

Egy rabszolgakereskedő hajó naplójában őrződött meg az utókornak.

Egy tizennyolcadik századi csótányra bukkantak a brit Nemzeti Levéltárban, amikor két és fél évszázad után először nyitották ki egy francia rabszolgakereskedő hajó naplóját – írja a Guardian.

A szóban forgó hajó 1743-ban indult útnak La Rochelle-ből. A rovar Nyugat-Afrikában juthatott fel a fedélzetre, ahol belecsukták a hajónaplóba, így tökéletesen megőrződhetett az utókornak. A legénység később a mai Haiti területén egy másik hajóra szállt át, hogy visszatérjen Franciaországba, és a hajónaplót is magukkal vitték, benne a csótánnyal. A második hajót brit kalózok foglalták el az osztrák örökösödési háború közepette, és Plymouth-be vitték, így kötött ki végül a napló a brit levéltárban.

A naplót az intézményben egy digitalizációs projekt előkészítéseként nyitották ki, valószínűleg először a 18. század közepe óta. Ekkor találták meg a mumifikálódott rovart. Először arra is gyanakodtak, hogy ott kerülhetett a könyvbe a csótány, de rovarszakértőkkel konzultálva megállapították, hogy egy amerikai csótányról van szó, aminek nevével ellentétben Afrika az eredeti hazája, és a rabszolgakereskedelemmel jutott el Amerikába. A szénizotópos kormeghatározás nem vezetett sikerre, így a történelmi összefüggésekből következtettek arra, hogy több száz éves rovarról van szó.

A levéltár szakértői azt is megállapították, hogy a csótány hímnemű, és elnevezték Perinek. Egy dobozba helyezték és katalógusszámmal látták el, így bárki számára elérhető, aki tanulmányozni szeretné.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#csótány#levéltár#egyesült királyság#rabszolga#hajó

Címlapról ajánljuk