Tudomány-Tech

Nagyon nem tetszik az oroszoknak, hogy a Facebookon bárki nyugodtan Putyin halálát kívánhatja

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 11. 12:24

Komoly fellépést helyeztek kilátásba.

Ahogy mi is megírtuk, a Facebook számos országban átmenetileg engedélyezi, hogy a felhasználók Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz katonák halálát kívánják. Most reagált a Kreml is: „a lehető leghatározottabb intézkedésekkel” fenyegetnek emiatt, írja az MTI.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta: „Ez olyan információ, amely nagyon-nagyon alapos megerősítést és tanulmányozást igényel”.

Egyszerűen nehéz elképzelni ilyesmit. Biztos vagyok benne, hogy az illetékes szerveink ki fogják deríteni, hogy ez valóban így van-e. Reméljük, hogy ez nem igaz, mert ha igen, akkor a leghatározottabb intézkedésekre lesz szükség e cég tevékenységének megakadályozására

– mondta. Az orosz médiahatóság (Roszkomnadzor) haladéktalan magyarázatot követelt a Meta Platformstól a Facebook és az Instagram tartalom-moderációs elveinek módosítása ügyében.

A Meta ideiglenes engedélye a következő országokban lenne érvényes a katonák és Putyin megölésének buzdítására: Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Georgia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Ukrajna.

Emellett a Meta ideiglenesen engedélyezni fogja az Azov ukrán ultranacionalista zászlóalj dicséretét „szigorúan Ukrajna védelmével összefüggésben”, amelyet egyébként tilt.

Oroszország a múlt héten a területén blokkolta a hozzáférést a Facebookhoz, mert az korlátozta az orosz propagandát terjesztő médiumok megjelenését az oldalon.

Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Tudomány-Tech#putyin#kreml#orosz-ukrán háború#facebook#gyűlöletbeszéd#tiltás

Címlapról ajánljuk