Tudomány-Tech

Ilyen se történt még: állítólag megtagadták az amerikai vízumot egy orosz űrhajóstól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 22. 14:26

Nyikolaj Csub a Nemzetközi Űrállomásra készül, és a szokásos kiképzés részeként a houstoni űrközpontban ismerkedne az űrállomás részeivel, ahogy ezt eddig is tették az orosz űrhajósok. 

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Washington indoklás nélkül megtagadta a beutazó vízum kiadását Nyikolaj Csub kozmonauta számára, aki a houstoni Lyndon Johnson Űrközpontban tartandó kiképzésen vett volna részt. Csub a tervek szerint 2023 tavaszán repülne a Nemzetközi Űrállomásra.

Dmitrij Rogozin, az Orosz Űrhivatal (Roszkoszmosz) vezérigazgatója veszélyes precedensnek nevezte a Nemzetközi Űrállomáson történő együttműködésre nézve, hogy az Egyesült Államok nem adott vízumot az orosz űrhajósnak. Dmitrij Rogozin közölte, hogy magyarázatot kért az amerikai űrhivataltól (NASA) az intézkedésre.


A nem orosz űrhajósokat rendszerint a csillagvárosi Jurij Gagarin Központban, míg az orosz kozmonautákat a houstoni űrközpontban készítik fel az űrutazásra, függetlenül attól, hogy milyen űrhajóval utaznak az űrállomásra. Az ISS-expedíciók orosz tagjai a Johnson-űrközpontban az állomás amerikai szegmensének felépítését, az orosz modulokkal való összeköttetését tanulmányozzák, ahogy amerikai űrhajósok is részt vesznek hasonló kiképzésben Oroszországban.

A hírt egyelőre semmilyen amerikai forrás nem erősítette meg és nem is kommentálta, egyelőre kizárólag orosz hírügynökségek írnak róla meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Így egyelőre azt sem tudni, hogy valóban megtagadták-e az orosz űrhajóstól a vízumot, és ha igen, akkor kik és milyen okból döntöttek a példátlan lépés mellett.

A RIA Novosztyi például „egy jól értesült forrás” értesülése alapján írja, hogy magyarázat nélkül megtagadták az amerikai hatóságok a kozmonautától a beutazási vízumot, és Szergej Lavrov külügyminiszter ezért azzal vádolta az USA-t, hogy a vízumkiadás korlátozásával próbál valamiféle engedményeket elérni.

Nyikolaj Csub 2012-ben csatlakozott az orosz űrhajósokhoz, és 2023 tavaszán először repülne Bajkonurból az űrbe az ISS-69 expedíció tagjaként, egy Szojuz MS-23 űrhajóval, Oleg Konyonenkóval és egy másik újonccal, Andrej Fegyajevvel. Nyikolaj Csub emellett a 2022. szeptemberi ISS-űrexpedíció tartalékszemélyzetének is tagja.

A Roszkozmosz is reagált a különös helyzetre, leszögezve, hogy az orosz kozmonauta felkészületlensége veszélybe sodorhatja az űrhajós saját és az állomás biztonságát is, beleértve az amerikai szegmens biztonságát is.

Az amerikai szegmens modelljén tartott gyakorlatok nélkül, a rendszerek működésének megismerése, az amerikai és az orosz szegmens rendszerei közötti kölcsönhatás megértése, valamint a vészhelyzetben való viselkedésről szóló tanfolyam elvégzése nélkül az űrrepülés elvileg lehetetlen

–közölte az orosz űrügynökség, hozzátéve, hogy senki sem szokott felkészületlen legénységet küldeni az űrbe, ezért Nyikolaj Csub kiképzési tervét meg kell változtatniuk.

Nyitókép: ESA/GCTC

#Tudomány-Tech#nasa#roszkozmosz#nemzetközi űrállomás#vízum#nyikolaj csub#űrhajós

Címlapról ajánljuk