Tudomány-Tech

Úgy érzi, hogy az utóbbi időben sok a varjú? Jól érzi!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 14. 18:50

A városokban az elmúlt években egyre több a dolmányos varjú, hazai állományuk húsz év alatt megduplázódott.

Bizonyára sokaknak feltűnt az utóbbi években, hogy városainkban egyre több varjút lehet látni. A múlt században még az volt a jellemzőbb, hogy legfeljebb telente, a nagy hidegben húzódtak be a környező földekről az éjfekete vetési varjak az ember lakta nagyobb településekre, és szállták meg a magas fák koronáját. A 21. században azonban egyértelműen a dolmányos varjak lettek többségben: a szürke mellényükről felismerhető madarak évszaktól függetlenül jelen vannak a házak közt, parkokban, utcákon, tereken.

A Tudás.hu-n megjelent cikk hosszan foglalkozik a dolmányos varjak élelemszerzési szokásaival, intelligenciájával, és külön kitér arra, hogy miért van manapság ilyen sok varjú a városokban. Herényi Márton, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakértője szerint ennek oka, hogy a dolmányos varjak kiválóan alkalmazkodtak az ember közelségéhez, és ez a fészkelési szokásaikon is meglátszik. Nem véletlen tehát, hogy hazai állományuk az elmúlt 20 év alatt kétszeresére emelkedett.

A dolmányos varjak eredendően a természetben, a nyílt térségek mentén növő fák magasban lévő ágaira építik gallyfészküket. A panelházak közti magas nyárfák egészen hasonló fészkelőhelyet tudnak számukra biztosítani, így a rendkívül alkalmazkodóképes dolmányos varjak számára ideálisak a városba költözéshez. A szakértő szerint a varjak ráadásul rengeteg élelmet találnak a városokban, így télen sem éheznek – erre a kukákban előszeretettel turkáló, szemeteszsákokat szétcincáló varjak a legjobb példák.


Mindebből az következik, hogy az elmúlt években megnőtt az emberek és a dolmányos varjak közötti konfliktusok száma, gyakran lehet hallani olyan esetekről, hogy a varjak megzavarják a városlakók nyugalmát, sőt rátámadnak az emberekre. A Tudás.hu-n az olvasható, hogy

ilyen esetek főként tavasszal és kora nyáron fordulhatnak elő, amikor a varjak a közelben lévő fészküket, az ott lévő, vagy a már kirepült, de még gyakorlatlan fiókákat védik.

Varjútámadás esetén nem szabad elfordulni vagy menekülni, inkább szembe kell fordulni, és hadonászással elriasztani az agresszív madarat.

A cikkből további érdekességeket is meg lehet tudni a dolmányos varjakról, például azt, hogy rendkívül intelligensek, és ez a táplálékszerzési módszereiken is megfigyelhető. Mivel elütött állatokat is előszeretettel fogyasztanak, alkalmazkodniuk kell az utakon haladó forgalomhoz:

A forgalmas úton folyamatosan jönnek-mennek az autók, a varjú tehát életveszélyben van, ha elkezd az út közepén enni. Ehelyett odaszáll, és megpróbálja elvinni az elütött állatot, hogy majd az út szélén vagy egy közeli fán fogyassza el. Ha viszont ez egy nagyobb állat, például egy nyúl teteme, amit nem tud csak úgy felkapni, akkor megvárja, míg nem jön semmi, aztán leszáll, és arrébb vonszolja egy kicsit. Ha újra jön egy autó, felreppen, és nem lesz semmi baja. Így szépen lassan kivonszolja az állatot a leállósávba, ahol aztán nyugodtan lakmározhat.

 

Nyitókép: galambdögből falatozó dolmányos varjak Budapesten, egy forgalmas belvárosi utcában – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Tudomány-Tech#dolmányos varjú#madarak#nagyváros

Címlapról ajánljuk