Tudomány-Tech

Videón, ahogy több száz madár pusztult el, miután rejtélyes módon a földnek csapódtak

rtl.hurtl.hu

2022. február 14. 17:00

Térfigyelő kamera készített felvételt a Mexikóban történt furcsa esetről. Egyelőre csak elméletek vannak, mi okozhatta a tömeges pusztulást. 

Mintha csak dézsából öntötték volna ki őket, úgy csapódott be egy több száz egyedből álló madárraj a mexikói Cuauhtémoc város egyik utcájára, beterítve az egész úttestet, a járdát és a közeli házak kertjeit. Az esetről egy térfigyelő kamera készített felvételt.


A többség ugyan el tudott szállni, de nagyjából száz madár élettelenül maradt a földön.


A helyi sajtóban megjelent hírek szerint az eset február hetedikén, hétfőn történt, hajnalban. A környéken élő emberek értesítették a rendőrséget, akik szakértők segítségét kérték annak megállapítására, hogy mi okozhatta a madárpusztulást.

A beszámolók szerint az áldozatok sárgafejű csirögék, Kanadából érkeznek telelni Mexikóba. Szakértők nem tudták pontosan megállapítani, hogy mi állhat a rejtélyes eset hátterében. A mexikói sajtóban megjelent hírekben mérges gázokat, illetve áramütést említettek lehetséges okként a pusztulásra.

Az interneten terjedő hamis információk és álhírek ellen küzdő Snopes.com azonban megemlített egy másik lehetséges magyarázatot is. A lap emlékeztetett egy hasonló esetre, amikor 2017-ben Walesben 225 madár azután halt meg, hogy a raj, amiben repültek, egy ragadozó elől menekülve véletlenül a földnek repült, és a madarak a becsapódás erejétől pusztultak el.

Nyitókép: YouTube / El Diario de Chihuahua

#Tudomány-Tech#Külföld#madarak#madárpusztulás#rejtély#mexikó

Címlapról ajánljuk