Tudomány-Tech

Kiderült, miért látni augusztusban sokkal kevesebb madarat, mint előtte

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 15:24

Kirepülnek a fiókák, lazulnak a párkapcsolatok.

Rendszeresen kap aggódó bejelentéseket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület augusztusban amiatt, hogy az addig megszokotthoz képest feltűnően kevesebb madarat látnak az emberek. A szervezet hétfői közleményében azt írja, hogy ennek hátterében nem természetvédelmi probléma áll, hanem a költési időszak befejezése.

A korábbi madárnyüzsgés oka, hogy a települési fajok többsége két fészekaljat is nevel egy szezonban. A tojások kiköltése, a fészekben fejlődő fiókák etetése helyhez köti a madarakat. A fiatalok fészekelhagyását követően ez a kényszerű területhűség csökken, a második költés végén meg is szűnik. A még néhány napig, egy-két hétig együtt maradó családok egyre jobban eltávolodnak a fészektől, ahova egyre ritkábban, vagy már egyáltalán nem is térnek vissza. A fiókák teljes önállósodása, szétszéledése jután a párkapcsolat is megszűnik, vagy lazul.

Az őszi vonulással aztán valóban csökkenni kezd az ország madárállománya, majd szűk két hónapon belül, az Eurázsia északi térségeiből és a hegyvidékekről érkező átvonulókkal, illetve a nálunk telelőkkel ismét nő a faj- és egyedszám, az etetőknek és a téli itatásnak köszönhetően pedig a lakossági madármegfigyelések száma is – derül ki a szervezet közleményéből.

Nyitókép: MTI / Komka Péter

#Tudomány-Tech#magyar madártani és természetvédelmi egyesület#természet#madarak#költés#fióka

Címlapról ajánljuk