Sport

Okoslabdával fogják játszani a jövő évi Európa-bajnokság mérkőzéseit

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 15:58

Berlinben bemutatták az Adidas labdáját, ami másodpercenként 500-szor küld adatot arról, hogy hol érte rúgás.

A 2022-es világbajnokság után jövőre a németországi Eb-n mutatkozik be a high-tech focilabda, ami a pontosabb játékvezetői döntések meghozatalát segíti – írja az AP hírügynökség.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a gyártó Adidas szerdán Berlinben mutatta be a 2024-es Európa-bajnokság meccslabdáját, amit Fußballliebe-nek (a futball szeretete) neveztek el. A labda másodpercenként ötszázszor küld adatokat egy giroszkóphoz csatlakoztatott chip segítségével arról, hogy hol érte rúgás. A technológia az UEFA szerint „példátlan betekintést ad a labda mozgásának minden elemébe”, amivel a videobíró munkáját segíti.

Az UEFA a labda fenntartható előállítását is kiemelte, amihez a gyártó újrahasznosított poliésztert, vízbázisú festéket, kukoricarostot, cukornádat és fapépet használt fel. Az Adidas a labda eladásából származó bevételek 1 százalékát a volt spanyol középpályás, Juan Mata jótékonysági szervezetének, a Common Goal-nak ajánlotta fel.

Szerdán arról is beszámoltunk, hogy jelentős szabálymódosítás jöhet a fociban: 10 perces kiállítással lépnének fel az egyre erőszakosabbá váló reklamálás ellen.

Nyitókép: REUTERS/Annegret Hilse

#Sport#foci#labdarúgás#labda#adidas#UEFA#európa-bajnokság#németország#foci eb

Címlapról ajánljuk