Reggeli

Megállt a brutális drágulás az ingatlanpiacon, újra lehet alkudozni

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 8:33

A rezsihelyzet felforgatta az ingatlanpiacot. Sokan kisebb, energiatakarékosabb otthonra cserélnék lakásukat, ám egyre kevesebb a vevő, a lakáshitelek pedig nagyon megdrágultak.

Az ingatlan eladásnál hozzá kellett szoknunk, hogy nem a vevő, hanem az eladó diktálta az árakat. Ez most újra kezd megváltozni. Balogh László ingatlanszakértő szerint megvan az esély, hogy csökkenjenek az árak, ez azonban nem lesz mindenkinek olyan a vidám. A rezsihelyzet ugyanis teljesen felforgatta az ingatlanpiacot.

Sokan lesznek, akik nem tudják kifizetni a számlákat és ha még hitel is van az ingatlanon, akkor nem lesz más opció, mint hogy kisebb, energiatakarékosabb otthonba költözzön.

A kényszereladások azonban az árakat is lejjebb nyomják.

A brutális, évi 20-25 %-os drágulás megállt, nyár óta nem mozdulnak az árak, de a vevő is egyre kevesebb a piacon. Ráadásul a banki hitelek is nagyon megdrágultak, a korábbi 2-3 százalékos kamatszintek helyett akár 7-10 százalékos kamattal is számolni kell.

Akinek viszont van pénze, vagy most adta el az ingatlanát és újat venne, akár 8-10 % -ot is tud alkudni, sőt, ha nagy belmagasságú, kifűtendő ingatlant venne, akár 20-30 % is lejöhet az eredeti árból

– véli Balogh László.

A Vörösmarty téri lakások értéke azonban nem fog egyik napról a másikra felére csökkenni. Az ingatlanok értékének legfontosabb eleme ugyanis továbbra is a lokáció, vagyis a jó helyen lévő ingatlanok továbbra is tartják a magas árukat.

A szakértő szerint, annak is érdemes szétnézni a piacon, aki éppen most venne nyaralót. Bár a nyaralópiac inkább nyáron pörög, ott is találhatunk jó ajánlatokat, ráadásul, ha a nagyvárosokban kevesebb a vevő, akkor ez a nyaralópiacra fokozottan igaz.

Balogh László azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a déli fekvésű területek ingatlanjai felértékelődnek. Sokan ugyanis olyan helyen akarják átvészelni a telet, ahol nem kell annyit fűteni.

#Reggeli#Videó#ingatlan#ingatlanpiac#rezsi#drágulás#rtl

Címlapról ajánljuk