Reggeli

Gerendai Károly: Hosszú lesz a mostani válság, csak a turistákkal élhetik túl az éttermek

rtl.hurtl.hu

2022. október 13. 10:27

Bezárás? Vagy kitartás?  Szinte naponta felmerülő kérdések a vendéglátóiparban dolgozók számára is. Vajon a covid után egy újabb csapást kibírnak az éttermek? Gerendai Károly nem látja optimistán a helyzetet.

A covid két éve után újabb ütést kapott a vendéglátás. A járvány és a bezárások alatt az éttermek szinte az összes tartalékukat felélték. Bár egy rövid időszakra visszaállt a rend, tele voltak az vendéglátóhelyek, de ez nem tartott sokáig. A rezisköltségek és az egyéb kiadások radikálisan megnőttek, a bevételek viszont egyre csökkennek, az emberek inkább spórolnak, egyre kevesebbet járnak étterembe.

Évi 300 millió forint többletköltségről beszélünk a rezsi kapcsán, és akkor mg az inflációról meg a bérnövekedésről nem esett szó

– mondta Gerendai Károly.

Gerendai Károly szerint azok az éttermek lesznek képesek túljutni a válságon, amelyek nem első sorban a magyar vásárlókra alapozták a működésüket. Abban bíznak, hogy a turisták száma nem fog visszaesni, Magyarország és Budapest ugyanis kifejezetten olcsó úticélnak számít, pláne a jelenlegi euróárfolyam mellett.

Ez egy igazságtalan rendszer. Nem az számít, hogy ki milyen jól csinálja a dolgát. Az számít, hogy ki mennyire tőkeerős, és meddig bírja finanszírozni a veszteségeket. Ezek nem a szakmáról szólnak

– tette hozzá.

Az étteremtulajdonos nem rövidtávú válságra készül, szerinte a jelenlegi helyzet évekig elhúzódhat. Úgy véli, az emberek továbbra is járni fognak étterembe, de jóval kevesebben engedhetik majd meg maguknak.

#Reggeli#Videó#gerendai károly#étterem#bezárás#vendéglátás#rezsi#rtl

Címlapról ajánljuk